Русија

Путин: Запад користи и блискоисточни сукоб да удари по Русији

На Западу потпирују исламофобију, русофобију, само како би испровоцирали нове конфликте, како би завадили, а онда владали, каже председник Русије
Путин: Запад користи и блискоисточни сукоб да удари по Русији© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин дешавања на Блиском истоку, то јест сукоб Израела и Хамаса, назвао је хуманитарном катастрофом.

Он је, такође, изјавио саучешће породицама Израелаца и грађана других земаља чији су најмилији погинули приликом напада 7. октобра.

Путин је нагласио да Русија са зебњом и болом у срцу прати ситуацију у Светој земљи.

"Ми са забринутошћу и болом у срцу пратимо трагичну ситуацију у Светој земљи која има сакрални значај за хришћане, муслимане, Јевреје – за следбенике највећих светских традиционалних религија. Нови талас палестинско-израелског сукоба већ је однео хиљаде живота", напоменуо је Путин.

"Руска позиција је свима јасна, што се тиче палестинско-израелског конфликта. Наша позиција се заснива на оснивању две независне државе - Палестине и Израела , као што је и одлучено договорима у оквиру Уједињених нација. Видимо да постоје тенденције да неке земље потпирују сукоб још више и да се он прошири и даље од тог простора, чак и од целог Блиског истока", рекао је Путин на састанку са лидерима верских организација у Русији.

Како је додао, на Западу виде како процес формирања мултиполарног светског поретка узима маха и зато, да би обуздали развој независних, суверених земаља и поделили светску већину, користе исламофобију, антисемитизам и русофобију, како би испровоцирали нове конфликте, како би завадили, а онда владали", додао је председник Русије.

Путин је казао да крвопролиће и насиље мора да престане, јер би последице кризе могле да буду разорне и прошире се далеко ван граница Блиског истока.

"Наравно, снагама које воде такву политику или покушавају да је воде одговара да епидемија насиља и мржње захвати не само Блиски исток, него и друге регионе како би се на територији Евроазије разбуктала стара и појавила нова жаришта. Њима је потребно да блискоисточни и било који други верски и национални сукоби буду директно или индиректно повезани са Русијом или да ударају по нашој земљи, нашем друштву. Због тога ће користити и лаж и провокације и спољне и унутрашње разлоге како би ослабили, поделили наше друштво", оценио је Путин.

Такође је казао да у Русији виде покушаје неких снага да изазову даљу ескалацију, да у сукоб на Блиском истоку увуку што више других земаља и народа, користећи их за своје себичне интересе, и да покрену талас хаоса и међусобне мржње, не само у том региону, него и ван њега. Да би то постигли, покушавају да играју на карту националних и верских осећања милиона људи.

"Таква политика се већ дуго реализује, много пре садашње кризе – муслимане окрећу против Јевреја, позивају на рат против неверника, шиите сукобљавају са сунитим, православце са католицима. У Европи затварају очи на богохуљење и вандализам против муслиманских светиња. У неколико земаља већ отворено на званичном нивоу славе нацистичке злочинце и антисемите на чијим је рукама крв жртава Холокауста. У Украјини иду ка забрани канонске православне цркве, ка продубљивању црквеног раскола", констатовао је Путин.

Како је закључио, циљ таквих поступака је да се увећа нестабилност у целом свету, да се унесе подела међу културе, народе, светске религије, да се изазове сукоб цивилизација.

Он је, говорећи о идејама новог светског поретка израженим на Западу, рекао да је суштина и даље иста – "лицемерје, двоструки стандарди, претензија на искључивост".

"Иако се говори о некаквом новом светском поретку, суштина је иста - лицемерје, двоструки стандарди, претензија на искључивост, глобалну доминацију и очување суштински неоколонијалног система", казао је Путин.

image