Руска самоходна хаубица "коалиција-СВ": Ново артиљеријско средство великог домета и прецизности

Прецизност, мобилност, велика ватрена моћ и аутоматизација већине подсистема и компоненти су главне одлике нове руске самоходне хаубице

Једна од најпознатијих компанија руске одбрамбене индустрије "Ростех", саопштила је 20. октобра да је најновија самоходна хаубица 2С35, боље позната као "коалиција-СВ", прошла сва неопходна тестирања, као и да је спремна за серијску производњу.

Интересантан је податак да је употреба овог артиљеријског средства забележена више пута током трајања Специјалне војне операције, због чега се може закључити да је у склопу поменутих испитивања обављен и део у реалним борбеним условима.

2С35 "коалиција-св" је самоходна хаубица у калибру 152 мм. Први прототип, тачније технолошки демонстратор "коалиције", наоружан са два топа, конструисан је 2006. године, међутим убрзо се одустало од овог концепта.

Стога је 2013. године, направљен нови прототип другачијег дизајна са једним топом, а предсеријска производња покренута је годину дана касније. Нова платформа представљена је јавности током параде поводом Дана победе у Великом отаџбинском рату, 9. маја 2015. године у Москви. У истом периоду руској војсци испоручено је првих 12 комада, како би се обавила почетна испитивања, односно открили и отклонили евентуални недостаци.

Тестирање и опитовање је трајало читавих осам година, уз истовремено отклањање појединих техничких проблема, па су "коалиције" произвођене у малим количинама, што ће се променити у блиској будућности.

Основна намена ове самоходне хаубице је пружање ватрене подршке и дејство по оклопним возилима, средствима артиљерије, живој сили, командним и контролним центрима, опреми, објектима, системима ПВО и положајима непријатеља.

Дизајн, димензије и мобилна компонента

По свом спољашњем изгледу, "коалиција-СВ" у великој мери подсећа на свог претходника самоходну хаубицу 2С19 "мста-С", коју би након одређеног времена требало у потпуности да замени. Нова хаубица има нешто веће димензије, па дужина трупа износи 6,5 м, дужина са топом напред 13 м, ширина 3,6 м, висина 3,5 м, а борбена тежина око 55 тона.

Одељак за посаду се налази у предњем, купола са хаубицом у средњем, док су елементи погона у задњем делу. Главне новине у односу на претходника, огледају се у већој аутоматизацији и последично мањем броју чланова посаде (3 уместо 5), коју чине возач, командир и нишанџија.

Повећан је и ниво сигурности посаде, будући да се сва три члана налазе у изолованој капсули заштићеној ојачаним унутрашњим преградама. Возач се налази у средини капсуле, нишанџија и командир са његових бочних страна, а изнад сваког од њих позициониран је засебан отвор за излаз из возила. Стога се може закључити да је купола "коалиције-СВ" беспосадна, што представља још један новитет у односу на "мсту-С".

"Коалиција-СВ" је заснована на гусеничној платформи, тачније шасији основног борбеног тенка Т-90. На основу доступних података, претпоставља се да је опремљена дизел мотором са турбопуњачем В-92С2, јачине 1.000 коњских снага, што омогућава максималну брзину од 60 км/х на путевима и оперативни домет од 500 км.

Ватрена моћ "коалиције"

Примарно наоружање нове самоходне хаубице је топ 2А88 у калбиру 152 мм, опремљен компензатором трзаја са пет прореза, тј. рупа за преусмеравање барутних гасова. Опсег кретања наоружања са куполом је 360 степени по азимуту, док вредности кретања по елевацији за сада нису познате.

Овај топ има широк спектар употребљиве муниције, који поред стандардних, обухвата и високо-експлозивне високопрецизне вођене гранате, пројектиле са ометачима, касетне гранате са противоклопном субмуницијом и високо-експлозивне фрагментирајуће пројектиле са помоћним ракетним погоном (бустером). Домет за стандардну муницију је 30 км, док је за гранате са бустером око 40 километара.

Када су у питању високо прецизни вођени пројектили, "коалиција-СВ" може користити сада већ добро познати и тестирани "краснпољ" са ласерским навођењем и дометом од 20-25км. Према појединим изворима "Централни истраживачки институт Буревестник" приводи крају програм развоја новог вођеног пројектила са дометом од чак 70 километра и високим степеном прецизности.

Процес руковања муницијом и пуњења је потпуно аутоматизован, а топ се пуни пнеуматским набијачем, па брзина паљбе износи осам граната у минути. Процењује се да је "коалиција" оспособљена за вршење истовременог удара са више пројектила по једном циљу (Multiple Round Simultaneous Impact, MRSI). Поменути начин дејства подарзумева испаљивање више граната са различитим путањама и величином пуњења, у року од неколико секунди. Стога пројектили са већим луком, стижу до циља у исто време, као и они са нижим луком.

Свака самоходна хаубица носи између 60 и 70 комада муниције, а будући да се систем за њену допуну налази у задњем делу беспосадне куполе, дакле иза топа, постоји опција допуне директно из помоћног камиона. Поред процеса пуњења топа, аутоматизовано је и циљање захваљујући компјутеризованом систему управљања ватре и савременим дисплејима чланова посаде, који приказују све неопходне параметре у вези са нишањењем, паљбом и локацијом, односно навигацијом система.

Поред опције аутономног дејства посаде унутар самоходне хаубице, "коалиција" је оспособљена и за даљинско управљање ватром.

За заштиту комплекса од претњи са копна и из ваздуха, на крову куполе уграђена је даљински управљана борбена станица (ДУБС) 6С21, наоружана тешким митраљезом "корд" у калибру 12,7х108 мм, са борбеним комплетом од 200 метака. Додатно, хаубица је опремљена и диспенсерима димних граната за "сакривање" од вођених ракета.