Русија

Захарова упозорава: Макронов предлог о Хамасу изазваће ескалацију

Идеолошки мотивисане акције Париза често имају супротан ефекат и доводе само до дестабилизације ситуације у појединим земљама и читавим регионима света, каже портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова упозорава: Макронов предлог о Хамасу изазваће ескалацијуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Идеја Париза о стварању коалиције за борбу против Хамаса носи са собом ескалацију оружане конфронтације на Блиском истоку, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Француски председник Емануел Макрон је, током посете Израелу, на заједничкој конференцији за новинаре са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, предложио стварање међународне и регионалне коалиције за борбу против Хамаса.

"Француска идеја и ратоборне изјаве бројних других међународних играча, које подржавају гомилање ванрегионалних снага у источном Медитерану, испуњене су даљом ескалацијом оружане конфронтације на Блиском истоку, интернационализацијом сукоба и увлачењем нових учесника у њега", казала је Захарова.

Према њеним речима, "идеолошки мотивисане акције Париза често имају супротан ефекат и доводе до дестабилизације ситуације у појединим земљама и читавим регионима света".

Захарова је напоменула да "ако Француска заиста жели да допринесе раду на прекиду ватре и крвопролићу у зони сукоба, онда би могла да подржи став Русије о потреби да се концентрише на политичка и дипломатска средства за решавање палестинско-израелског и блискоисточног сукоба у целини.

"Позивамо Израелце и Палестинце да брзо покрену директне преговоре о свим контроверзним питањима", истакла је.

image