САД увеле нови пакет санкција Русији: На листи и инжењер "лансета"

На листи се нашао и главни конструктор подружнице концерна "Калашњиков" назване "Зала Аеро", Александар Захаров, који је учествовао у развоју дронова Лансет, и чланови његове породице

САД су увеле нови пакет санкција усмерен против руских компанија и физичких лица, саопштио је амерички Стејт департмент.

"Данас, у координацији са Министарством финансија, Стејт департмент уводи санкције како би даље утицао на појединце и ентитете повезане са руским ратним напорима и другим злонамерним активностима", наводи се у саопштењу.

Вашингтон је увео санкције против више од 30 физичких и више од 200 правних лица, међу којима се налазе Сверуска регионална развојна банка, Берза Санкт Петербурга, банка Руски стандард, Московски државни технички универзитет Бауман и други. 

На списак санкционисаних лица су додати, између осталих, заменик министра за дигитални развој Русије Олег Качанов, заменик министра енергетике Анастасија Бондаренко, председница Управног одбора Националног центра за помоћ несталој и повређеној деци Јелена Милска. 

На листи се нашао и главни конструктор подружнице концерна "Калашњиков" назване "Зала Аеро", Александар Захаров, који је учествовао у развоју дронова Лансет, и чланови његове породице.

Као резултат тога, сва имовина и интереси у имовини ових лица који се налазе у САД - или у поседу или под контролом америчких грађана - блокирани су и морају се пријавити Канцеларији за контролу стране имовине Министарства финансија, закључује се у саопштењу Стејт департмента.

Kaко је пренео "Фајненшел тајмс", САД су прошириле санкције против Русије, таргетирајући и компаније и појединце у Турској, Кини и Уједињеним Арапским Емиратима због снабдевања Москве робом која се може користити у војне сврхе.

У проблематичном тренутку за америчко-турске односе, санкције против неколико турских група биле су углавном усмерене на добављаче технологије и електронике у Русију, који су доспели директно или преко других посредника, наводе за ФТ дипломатски извори.  

САД су такође циљале кинеску групу за коју Вашингтон тврди да је "испоручила радарске компоненте руском државном произвођачу ракета за употребу у напредним противваздушним ракетним системима".

У Уједињеним Арапским Емиратима, компанија АРКС Фајненшал енџениринг и четворо њихових запослених стављени су под санкције јер су наводно дозволили Русима да пренесу имовину у заливску државу и идентификовали начине да руска банка ВТБ претвори рубље у америчке доларе.