Русија

Путин: Америка је хтела да промени елиту у Украјини, неће успети

Јединство народа било је кључна компонента изласка Русије на нове границе, рекао је председник Руске Федерације током састанка са члановима Јавне коморе Русије
Путин: Америка је хтела да промени елиту у Украјини, неће успети© Сергей Гунеев / РИА Новости

Желимо да заштитимо нашу историју, језик, и да помогнемо нашој браћу у Донбасу и Луганску. Запад жели све то да уништи, изјавио је руски председник Владимир Путин током састанка са члановима Јавне коморе Русије.

"Западни освајачи желели су да освајају језик и културу, што једноставно уништава нацију. Русија сада штити своје моралне вредности, културу и језик и помаже становницима нових региона у томе. Јединство народа било је кључна компонента изласка Русије на нове границе", казао је Путин.

Руски председник је истакао да ако се "униште култура, традиција и историја једног народа, онда тај народ постепено почиње да нестаје као етничка група, да се топи као снег у касно пролеће".

"Зашто толико поштујемо Александра Невског као свеца? Управо због тог избора – размишљао је о очувању руског народа, а затим и свих народа који живе на територији наше огромне земље. У великој мери исто се дешава и данас када говоримо да бранимо наше моралне вредности, између осталог и тако што помажемо нашој браћи и сестрама у Донбасу и Новорусији да то ураде", навео је Путин.

Путин је члановима Јавног већа прокоментарисао и западне санкције, напоменувши да "непријатељ оцењује све оно шта раде за Русију".

"Захвалан сам члановима Јавног већа што су заузели став и разумели шта се дешава. Знам да су многи чланови Јавног већа под санкцијама - то је знак да непријатељ заиста оцењује шта све радите за Русију", истакао је Путин.

  • 3. нов 2023 • 14:39

    14:39

    Путин је рекао да су нови региони историјски руске територије.

  • 14:37

    Руски председник истакао је значај квалитетне обуке добровољног војног особља пре упућивања у зону Специјалне војне операције (СВО).

  • 14:32

    Проблем абортуса је акутан, поставља се питање шта учинити по том питању: забранити продају лекова за абортус или побољшати подршку породицама, указао је Путин.

  • 14:30

    Председник Русије обећао је да ће са председником Државне думе Вјачеславом Володином разговарати о приоритетном разматрању закона о развоју креативних индустрија.

    "Што се тиче нацрта закона о креативним индустријама, наравно да ћемо га подржати. Свакако ћу разговарати са својим колегама у Думи, разговараћу са Володином. Учинићемо све, подржаћемо га", рекао је Путин.

    Он је такође подржао идеју друштвених активиста да прошире друштвено-образовни пројекат "Школа снова" као део друштва "Знање", чији је циљ унапређење квалитета образовног окружења, обећавши да ће о томе разговарати са министром просвете Сергејом Кравцовим.

  • 14:27

    Чланица Јавне коморе Руске Федерације Дијана Гуртска позвала је Путина да посети њен центар за друштвену интеграцију. Након што је позвала председника у центар, Гуртскаја је напоменула да би им то била велика част.

    "Хвала вам, Дијана, што ово радите, не само за креативан рад, већ и за тако важан, суптилан друштвени рад. Знам да све што пожелите увек успете. Настојаћу да вам дођем у посету", одговорио је Путин на позив Гуртске.

  • 14:24

    Члан Јавне коморе Руске Федерације, шеф Запорошског јавног покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов предложио је руском председнику да формира центар за Данилевског, познатог руског филозофа, социолога и биолога.

    "Имамо идеју за вас. Велики тим другова и људи који су забринути за будућност наше велике отаџбине, предлаже да се на бази истог центра 'Русија – моја историја' направи центар Данилевски", казао је Рогов.

  • 14:14

    Путин је истакао да су сви покушаји да се посеје семе ксенофобије међу Русима осуђени на неуспех.

    "Уверен сам да су осуђени на неуспех сви покушаји да се међу нама посеје семе непријатељства, неповерења и ксенофобије, било какве провокације и агресивне акције усмерене против Русије, јер смо јединствен народ, везани заједничком историјом и братским везама, пријатељством и међусобним разумевањем", истакао је руски председник.

  • 14:05

    Током састанка са руским председником, песникиња и чланица Јавне коморе Руске Федерације Ана Ревјакина прочитала је песму о Доњецку.

  • 13:56

    Путин је истакао херојство људи са Кавказа који учествују у Специјалној војној операцији.

    "Људи са Кавказа се боре у зони СВО одлично, херојски, сјајно, бриљантно. Они тамо заузимају високе командне позиције", рекао је председник.

  • 13:51

    Владимир Путин осврнуо се и на догађаје у Махачкали, истакавши да се "мора обратити пажња на то и да се мора реаговати у складу са законима Руске Федерације".

    "Све догађаје морамо сагледати трезвено, то су сугерисали они који живе у иностранству, укључујући и Украјину. Одговор свештенства на догађаје у Дагестану био је брз и убедљив, на чему сам им захвалан. Морамо да обратимо пажњу на то и да реагујемо како треба у складу са законима Руске Федерације, и то ћемо учинити", нагласио је председник Руске Федерације.

image