Русија први пут производи више од трећине дијаманата на светском тржишту

Док Русија производи рекордних 35 одсто светских дијаманата, Европска унија покушава да 12. пакетом санкција обухвати ово драго камење

Русија је крајем 2022. године први пут произвела више од трећине свих природних дијаманата у свету и заједно са афричким земљама покрива скоро 90 одсто светског тржишта, док су Уједињени Арапски Емирати и Европа постали лидери у извозу ових сировина, показују подаци Кимберлијевог процеса насталог за борбу против "крвавих дијаманата".

Тако је, према подацима за прошлу годину, производња дијаманата у свету износила 119,96 милиона карата. Од тога, 41,9 милиона произведено је у Русији, а то је рекордних 35 одсто укупног тржишта. Пре тога, од 2004. године, Русија је имала само од 22 до 33 посто годишње у глобалној производњи дијаманата.

У афричким земљама ископано је 61,6 милиона карата. Највећи произвођачи дијаманата на континенту су Боцвана (24,5 милиона карата), Демократска Република Конго (9,9 милиона карата) и Јужна Африка (9,7 милиона карата). Поред Африке, лидери по обиму производње у Кимберлијевом процесу били су Канада (16,3 милиона карата) и Бразил (158 хиљада карата).

Испоставило се да су главни извозници необрађених дијаманата далеко од земаља које их производе. Највише дијаманата 2022. године продали су Уједињени Арапски Емирати – 89,4 милиона карата (27 одсто светског извоза), а Европска унија – 75,2 милиона карата (22,7 одсто), која овај драги камен уопште није копала.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у октобру рекла да су у току припреме за 12. пакет санкција ЕУ против Русије, који би (напокон) требало да укључе забрану увоза руских дијаманата.