Русија почиње припрему за производњу авиона пете генерације

У питању је први руски једномоторни авион пете генерације, ловац Checkmate, чији ће борбени радијус износити 3.000 километара, брзина 1,8 маха, и који ће, осим осталих напредних технологија, укључивати и вештачку интелигенцију

Руска државна корпорација "Ростех" јавила је данас да су почеле припреме за производњу првих ловаца пете генерације Checkmate.

Пројекат је страној јавности први пут представљен 2021. године на манифестацији Dubai Airshow, након чега су, после разговора са потенцијалним купцима, у пројекат унете одређене техничке измене, и коригована цена авиона. 

"То је значајно повећало конкурентност и комерцијалну привлачност домаћег авиона, а такође и смањило техничке ризике приликом његове производње", рекли су данас за "РИА Новости" из "Ростеха".

Checkmate је први руски једномоторни авион пете генерације. Осмислила га је компанија "Сухој", а његове кључне карактеристике су то што га није лако приметити и што се за новац који је потребно издвојити за њега добија високоефикасан авион. Ловац поседује сва најновија достигнућа, укључујући и технологију вештачке интелигенције. 

Авион ће моћи истовремено да гађа до шест циљева, његов борбени радијус ће износити 3.000 километара, а брзина - 1,8 маха. 

Прва серија Checkmate биће произведена 2026. године, а први авион до краја 2025.