Чешка замрзава руску имовину

Русија неће моћи да располаже некретнинама које има у тој земљи

Чешка је одлучила да замрзне руску имовину саопштио је чешки премијер Петр Фијала додајући да Русија неће моћи да располаже некретнинама које поседује у тој земљи.

Фиjaла је такође нагласио да се таква имовина не може преносити или продавати, a Руска Федерација неће моћи да користи банковне рачуне на који им се уплаћује закупнина.

Након почетка специјалне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. 

Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског "Јуроклира", једног од највећих светских система за поравнање и клиринг. 

Лидери ЕУ су прошлог октобра наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине, али то се још није десило.

Кремљ је, подсећају "РИА Новости" навео да би доношење таквих одлука "био још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права".

Раније је министар финансија Русије Антон Силуанов рекао да од 2022. Европска унија и друге западне земље активно раде на стварању законских услова за конфискацију "замрзнуте" руске имовине, уводи спољно управљање у подружницама руских компанија, а руским правним лицима и појединцима се противправно одузимају имовинска права.