Русија

Након скандалозне Бајденове изјаве о Сију огласио се Кремљ

Ценимо односе Москве и Пекинга и наше пријатељство је за нас главно, прокоментарисао је портпарол Кремља
Након скандалозне Бајденове изјаве о Сију огласио се Кремљ© Envato.elements.com

Портпарол Кремља Дмитриј Песков није желео да коментарише изјаву америчког председника Џозефа Бајдена да је кинески лидер Си Ђинпинг диктатор. Уместо тога, Песков је поручио да су за Москву најважнији "право пријатељство и односи пуни узајамног поштовања између лидера Кине и Руске Федерације".

"Ми то ценимо", изјавио је он, мислећи на односе Москве и Пекинга. 

Подсетимо, Бајден је други пут ове године назвао Си Ђинпинга диктатором. 

"Он је диктатор у смислу да је он тип који води комунистичку државу, чији облик владавине је у потпуно другачији од нашег", поручио је Бајден у Сан Франциску.

Убрзо након тога на ову тему се огласило и кинеско Министарство спољних послова. 

Пекинг је оценио да је ова изјава Бајдена "крајње погрешна и неодговорна".

"Кина одлучно иступа против политичких манипулација", рекла је представница МСП-а Кине Мао Нинг. Она је додала да "увек постоје људи са скривеним мотивима", који покушавају да испровоцирају и погоршају америчко-кинеске односе. Али, то се, како је објаснила, неће завршити успешно.

Руска државна имовина је у опасности у Чешкој

Песков је данас, такође, говорио и о заплени руске државне имовине у Чешкој, коју је јуче најавио министар спољних послова те земље.

Изјавио је да је сва руска државна имовина сада у опасности и додао да су такве мере чешких власти недопустиве. Тако јака антируска позиција збуњује, каже он. Ми ћемо проанализирати ситуацију, и, уколико до поменутих корака дође, наравно да ћемо и одговорити, рекао је портпарол Кремља. 

image