Москва Вашингтону: Џаба машете санкцијама, не можете сломити Русију

Периоди нормалног дијалога доносили су само корист народима обе земље и интересима глобалне безбедности, наводи се у саопштењу руске амбасаде у САД. Међутим, данашња времена карактерише отворена агресија Вашингтона, који је за циљ прогласио 'стратешки пораз' Русије, штп им неће поћи за руком, додају

Намере САД да управљају "целом планетом" наилазе на све већи отпор глобалне већине, стога је време да Вашингтон схвати да узалуд маше санкционом палицом и покушава да сломи Русију, време је да почне да умирује своје амбиције, саопштила је руска амбасада у Вашингтону.

Руске дипломате обратиле су се поводом нове деструктивне одлуке америчке администрације везане за јачање санкционог притиска на Русију и њој пријатељске земље. Наиме, америчке власти су јуче увеле нова ограничења, баш на дан када се навршило 90 година од успостављања дипломатских односа између СССР и САД.

"Једнополарни свет неповратно одлази у прошлост. Америчке тежње да управљају целом планетом изазивају све већи отпор светске већине. Што пре владајући кругови САД умире своје амбиције, одустану од економског и политичког диктата, лакше ће им бити да се интегришу у полицентрични систем међународних односа који се формира", наводи се у саопштењу амбасаде на Телеграму.

САД су отворено агресивне према Русији, али су њихови покушаји да је сломе свеједнако узалудни, додају из амбасаде и подсећају да је у историји сарадње две силе било свега – успона и падова, конфронтације, братства по оружју и трке у наоружању.

"Периоди нормалног дијалога доносили су само корист народима обе земље и интересима глобалне безбедности. Међутим, данашња времена карактерише отворена агресија Вашингтона, који је за циљ прогласио 'стратешки пораз' Русије. Фокус је на исцрпљивању наше привреде, подстицању поделе у нашем друштву и демонизовању Москве на међународној арени", наводи се у саопштењу.

Због свега тога САД упорно покушавају да на Русију усмере "цео арсенал" санкција – ограничења се множе под измишљеним изговорима о потреби да се супротстави руском утицају у разним деловима света, објашњавају у амбасади.

"А заправо се иза свега крију себични циљеви. Конкретно, реч је о жељи администрације да прекроји глобалну енергетску мапу уз помоћ нелегитимних анти-тржишних иницијатива попут 'ограничења цена' руских сировина", наводи се у саопштењу руске амбасаде.