Русија

Песков: Неопходне оштре мере против страних агената, САД су то прве смислиле

Портпарол Кремља говорио је о томе како треба да изгледа председник који би дошао после Путина, о односу руских власти према страним плаћеницима и онима коју шире клевете везане за Специјалну војну операцију
Песков: Неопходне оштре мере против страних агената, САД су то прве смислилеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Оштре акције усмерене против страних агената спроводе се јер Руска Федерација стиче све већу независност и јер су многи од њих добијали новац из иностранства како би се мешали у наша унутрашња питања, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Санкционисање оних особа које крше постојеће законе у вези са страним агентима има за циљ да заштити наше друштво, нашу политику од плаћеног мешања странаца", објашњава Песков у интервјуу за студентски канал "МГИМО 360".

"Прва држава која је смислила борбу против спољног мешања у унутрашња питања биле су управо Сједињене Америчке Државе – тамо је још тридесетих година прошлог века усвојен закон о страним агентима и то прилично строг", подсетио је Песков.

Органи за спровођење закона у Русији, како наводи, не баве се искључиво страним агентима, већ раде на борби против криминала и осигуравању безбедности грађана, привођењу убица и силоватеља.

Данашње време захтева оштре мере против оних који шире клевету о Оружаним снагама Руске Федерације, наглашава Песков. "Данас је веома тешко време, ратно, захтева тешке мере власти", каже портпарол Кремља.

Следећи председник Руске Федерације после Владимира Путина требало би да буде исти, јасан је Песков и додаје да верује да ће Путин учествовати на изборима 2024. године и победити на њима.

Одговарајући на питање да ли ће наредни председник моћи да сачува Путинова достигнућа, Песков је рекао: "Тешко је рећи. Заправо, Путин још није најавио сопствену кандидује. Али искрено желим да верујем да хоће. Не сумњам да ће победити на изборима и да ће и даље бити наш председник".

image