Русија

Путин: Уметност и даље не познаје границе, упркос свим забранама и санкцијама (ВИДЕО)

Покушаји Запада да се укине руска култура нису успели, изјавио је руски председник на Санктпетербуршком међународном културном форуму
Путин: Уметност и даље не познаје границе, упркос свим забранама и санкцијама (ВИДЕО)© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Главни разлози тренутних тензија у свету су претензије појединих сила на ексклузивност, укључујући и културну, али уметност и даље не познаје границе, упркос свим забранама и санкцијама, изјавио је руски председник на 9. Петербуршком међународном културном форуму.

"Међу главним разлозима тренутне тензије у свету је управо претензија појединих сила на искључивост, укључујући и културну. Њихов презир према другим обичајима, духовним вредностима, жеља да све и свакога подвргну уједињењу, а према сопственом шаблону, који сматрају најбољим и најуниверзалнијим", казао је Путин.

Он је додао да је будућност у вишелинијском и разноликом развоју, као и да покушаји Запада да се укине руска култура нису успели.

"Русија је посвећена интеракцији са свима који деле њене вредности и који су спремни да учествују у формирању модерног мултиполарног света. У последње време покушавају да укину нашу културу уопште, што је по дефиницији немогуће: руска култура се заснива на истинској слободи, милосрђу, љубави према човеку, духовности", нагласио је Путин и напоменуо да је политика "укидања Русије" сама по себи, у суштини, антикултурна, неоколонијална и расистичка.

Руски лидер је оценио да они, који се баве фалсификовањем историје сметају чињенице, како би успоставили своје идеологије, па стога и умножавају лажи у сврху своје идеологије, а све остале културе и културне тековине цензуришу, игноришу или искључују.

Путин је назвао "ускогрудима" и "некултурнима" оне људе који руше мостове између нација.

"Војници и политичари из различитих земаља имају потешкоћа да 'граде мостове' између народа. То је мисија културе и спорта, јер само културни људи који су паметни, размишљају о будућности, а они граде мостове", указао је руски председник.

Како је истакао, искуство хиљадугодишње историје Русије уверљиво сведочи да је културна разноврсност Русије највеће благо.

Он је додао да се заташкавају читави слојеви историје уметности Западне Европе, Азије, Африке, Латинске Америке, као да нису ни постојали.

Путин је навео да су Европа и САД засновани на неоколонијализму и ропству.

"Богатство којим располажу Европа и САД засновали су на неоколонијализму, ропству и на непоштовањуу других. То важи и за данас. У томе је суштина целог проблема. И како са тим прекинути? Па организацијом вишеполарног света, како би се избалансирали интереси. Како би било разумевања према интересима једних према другима. Такав пример је БРИКС", рекао је Путин.

Путин је истакао да Русија већ издваја значајна средства за развој културе, као и да ће додатно повећати финансирање.

"На државном нивоу највећу пажњу посвећујемо култури, на њен развој се троше значајна средства и не планирамо да је смањујемо. Напротив, тражићемо додатне резерве, подржавати креативне људе и организације, програме заштите споменика и развоја историјских градова и покренути јединствене пројекте засноване на дигиталним решењима", подвукао је руски председник.

Девети Међународни културни форум одржава се у Санкт Петербургу од 16. до 18. новембра.

image