Русија

Расписана потерница за бившим замеником руског министра финансија

Сергеј Алексашенко, који је средином године означен као страни агент због пласирања неистинитих информација о руској власти, сада је и званично стављен на потерницу.
Расписана потерница за бившим замеником руског министра финансијаwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Министарство унутрашњих послова Русије расписало је потерницу против бившег заменика руског министра финансија и бившег заменика председника Централне Банке Русије Сергеја Алексашенкоа. 

Како преносе медији, није објављено због чега је за њим расписана потерница. 

Алексашенко је, иначе, 16. јуна означен као страни агент због ширења неистинитих информација о одлукама које доноси тренутна руска власт, као и о руској политици. Такође, медији преносе да је био и један од саговорника на различитим платформама које су обезбедили страни медији или страни агенти, а сматра се и да је учествовао у осмишљавању санкција против Русије. 

О томе је раније говорио руководилац комитета Думе за безбедност Василиј Пискарјов, који је изјавио да је један амерички универзитет, у сарадњи са поменутим Алексашенком и бившим америчким амбасадором у Русији Мајклом Макфолом креирао санкције против Москве. 

Тренутно, како наводи руско Министарство правде, Алексашенко се налази ван Русије. 

Од маја 1993. до марта 1995. радио је као заменик руског министра финансија, након чега је био први заменик председника ЦБ Русије. Крајем 1998. напустио је ту позицију, а од 2008. био је директор за макроекономска истраживања у оквиру Више школе економије, једне од најпознатијих руских образовних институција, које је основала руска држава. 

image