Русија

Без брата се живи, али без комшије се не може: Руски одговор о затварању руско-финске границе

Из Думе Русије упозоравају финске власти да нове мере које се тичу затварања граничних прелаза у близини Санкт Петербурга воде конфронтацији и једнострано уништавају вишевековне везе
Без брата се живи, али без комшије се не може: Руски одговор о затварању руско-финске границе© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Одлука финских власти да затворе највеће граничне прелазе са Русијом је русофобична, Финци би требало да се сете пословице која каже: "Без брата можеш живети, али без комшије не", подсећа данас посланик Думе Михаил Шеремет. 

Подсетимо, Влада Финске раније је саопштила да ће због погоршања миграционе ситуације, односно, неконтролисаног доласка избеглица на границу - за шта криве Русију - затворити приграничне прелазе на југоистоку земље у периоду од 18. новембра до 18. фебруара 2024.

Како пишу руски медији, у питању су четири прелаза која се налазе у близини града Санкт Петербурга, а одлука је ступила на снагу јуче. 

Портал РБК пише да је само овог петка у Финску пристигло 220 захтева за азил на источној граници земље. 

Уједно, медији јављају да је Финска данас затворила још један прелаз - Вартијус. То је пети по реду затворени прелаз на финско-руској граници. Такође, јављено је да је Финска на Вартијусу почела и изградњу привремених ограда и заштитних баријера.

Преосталих неколико прелаза који раде налазе се на северу земље. Како пишу "РИА Новости", само два прелаза - Вартијус и Сала - ће прихватати захтеве за азил.

"Штета је што је Финска усвојила русофобичну политику и деструктивно понашање балтичких земаља и тако једнострано прецртала вишевековну заједничку историју, економске и хуманитарне везе, неочекивано се упутивши клизавим путем конфронтације, заборављајући добру народну пословицу: без брата се живи, али без комшије се не може", рекао је Шермет.

image