Лавров са Абдолахијаном: Русија и Иран позивају на хитан прекид ватре у Појасу Газе

Сергеј Лавров и Хосеин Амир Абдолахијан позвали су на помоћ угроженом цивилном становништву у Гази

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров разговарао је са иранским колегом Хосеином Амиром Абдолахијаном о ситуацији у Појасу Газе, а том приликом обе стране позвале су на хитан прекид ватре и помоћ цивилном становништву. 

"Кључна тема разговора била је ситуација у зони палестинско-израелског сукоба. Обе стране изразиле су забринутост због наставка оружаног сукоба у Појасу Газе. Наглашена је и потреба за хитним прекидом ватре и хитној помоћи угроженом цивилном становништву", наведено је у саопштењу.

Министри су разговарали и о распореду предстојећих контаката и другим актуелним питањима билатералне и међународне агенде од обостраног интереса, саопштило је Министарство и додало да је позив иницирала иранска страна.

Из Русије су се и раније чули позиви на прекид ватре у Појасу Газе, а Лавров је недавно рекао да напади израелске војске на Западној обали спречавају стварање услова за мировне преговоре.

Русија је, такође, предложила амандман на нацрт резолуције Савета безбедности Уједињених нација, чији је аутор Малта, са захтевом да се одмах успостави хуманитарно примирје у Појасу Газе. Савет безбедности, међутим, није усвојио руски амандман.