Русија

Лавров: У Европи и САД има много оних који подржавају Русију (ВИДЕО)

Култура треба да остане ван оквира политичких процеса и да не познаје границе, поручује шеф руске дипломатије
Лавров: У Европи и САД има много оних који подржавају Русију (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Русија се залаже за развој руског језика у земљама које се граниче са њом, као и да култура остане ван оквира политичких процеса и да не познаје границе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на 41. састанку Савета шефова субјеката Руске Федерације на тему "Међународна културна и хуманитарна сарадња конститутивних субјеката Русије у новој геополитичкој реалности". 

"Русија је спремна да сарађује са свим земљама у области културе, не затварајући врата личностима из држава са непријатељским владама. Међународни догађаји које одржавамо служе за јачање наших међународних односа. Неопходно је искористити наш научни потенцијал и привући стране стручњаке, јер култура треба да остане ван оквира политичких процеса, сукоба, криза и да не познаје границе", казао је Лавров.

Министар је напоменуо да посебну пажњу заслужује и развој међународних односа у спорту, омладинске размене, као и волонтерски покрет. 

Он је истакао да је Русија заинтересована за сарадњу са страним студентима који студирају на руским универзитетима.

"У Европи и САД има много оних који подржавају нашу земљу. Санктпетербуршки форум уједињених култура је то још једном убедљиво потврдио", оценио је шеф руске дипломатије.

image