Русија

Приход од празничних манифестација у Москви намењен за подршку специјалне војне операције

Градоначелник Москве је идеју да се откажу све празничне прославе оценио погрешном
Приход од празничних манифестација у Москви намењен за подршку специјалне војне операције© Unsplash/Michael Parulava

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин рекао је да ће главни град Русије приход од новогодишњих манифестација, уколико буду одржане, усмерити за подршку специјалне војне операције.

"Москва ће приход од новогодишњих догађаја послати у сврху подршке специјалне операције", изјавио је Собјанин у интервјуу за "РИА Новости".

Собјанин је додао да одлука о томе да ли ће бити одржане манифестације у Москви, ипак, остаје на грађанима, искористивши прилику да их позове да гласају на сајту "Активни грађани" и изнесу своје мишљење о прославама предстојећих празника.

Грађани главног града Русије, на поменутом сајту, могу да гласају да ли је потребно одржавати манифестације, или ће Москва остати без свечаних догађаја током новогодишњих и божићних празника.

Московски градоначелник истакао је да ће буџет руске престонице добити више новца уколико се приреде свечаности, него што би уштедео, уколико се не буду одржале празничне манифестације.

Неколико градова, укључујући Санкт Петербург и Калињинград, најавило је отказивање новогодишњих догађаја. У Санкт Петербургу се неће одржати традиционални концерти на "Дворском тргу", као ни познати фестивал "Божићна звезда".

Собјанин је идеју да се откажу све празничне прославе оценио погрешном.

"Што се украшавања града тиче, погледајте европске земље. Мрачно је и депресивно. Хоћемо ли се солидарисати са њима?", упитао је градоначелник Москве и додао да су Руси навикнути на празнично расположење и прославе.

Собјанин је навео да су се празничне манифестације у главном граду Русије одржавале и у најтежим временима.

"Русија је пролазила кроз различите периоде, а током Другог светског рата, када је пола Европе било окупирано од стране немачких трупа, када су хорде биле близу Москве, када је страдао велики број људи, када су се уништавали читави градови, чак и тада је одлучено да, упркос свему, упркос непријатељу, Нову годину дочекамо достојанствено", рекао је градоначелник Москве, истичући да не треба оставити по страни чињеницу да се мора посветити пажња и породицама мобилисаних војника, али и о онима који су запослени у војно- индустријском сектору.

Он је поновио да одлука о томе да ли ће се одржавати манифестације у Москви, ипак, остаје на грађанима.

image