Захарова: Инвазија америчких дипломата на Кијев, покушали да умање апетите Зеленског

Шеф кабинета Зеленског није успео да, током недавне посете Вашингтону, убеди америчку страну да је Кијеву потребно послати нову војну помоћ. Чини се да САД покушавају да пребаце финансијску одговорност за издржавање режима Зеленског на своје европске сателите, поручила представница руског Министарства спољних послова

Током последњих недељу дана Кијев су посетили истакнути амерички званичници, међу којима су директор ЦИА Вилијам Бернс, министар одбране Лојд Остин и министарка финансија Џенет Јелен, подсетила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

"Судећи по свему, странци су дошли да смање апетите (председника Украјине Владимира) Зеленског, и да од њега затраже извештај о трошењу огромних средстава, које је Запад издвојио за обезбеђење тзв. летње 'контраофанзиве', у чији је 'загарантовани успех' кијевски режим убеђивао своје господаре", појаснила је она.

Захарова је подсетила да недавна посета шефа кабинета Зеленског Андреја Јермака Вашингтону није била успешна и он се вратио "празних руку".

Јермак није убедио америчке конгресмене да је неопходно да издвоје нова средства за Украјину, јер, како се чини, долази до све више неслагања у америчким владајућим круговима по том питању.

Стога, како даље наводи, САД сада покушавају да пребаце финансијску одговорност за "издржавање режима Зеленског на своје европске сателите".

"У том контексту, није било случајно што је Берлин најавио планове да следеће године удвостручи немачку војну помоћ Украјини са 4 на 8 милијарди евра. Међутим, на Западу морају да схвате да оваквим корацима сами себе увлаче у замку и бивају све више увучени у сукоб, доприносећи његовој ескалацији и повећању броја цивилних жртава", закључују из руског Министарства спољних послова.