Захарова: ОЕБС да омогући Лаврову учешће на самиту у Скопљу

Министарство спољних послова Руске Федерације огласило се данас поводом предстојећег састанка министара земаља ОЕБС-а и затражило да се руској делегацији издају визе и омогући учешће на догађају

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) је дужна да осигура да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров може да присуствује следећем министарском састанку ове организације у Скопљу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Уколико ОЕБС има за циљ да осигура да ова организација, ипак, буде платформа за дијалог, онда мора урадити све како би се свакој земљи чланици пружила прилика да учествује на догађајима", објаснила је она за ТАСС.

Русија се претходно обратила Северној Македонији са захтевом да се руској делегацији издају визе како би њени представници могли да учествују на састанцима од 30. новембра до 1. децембра ове године. О томе је пре неколико дана известио и Радио слободна Европа.

Према њиховим информацијама, у делегацији ће, осим Лаврова, бити и Захарова, 17 других дипломата, 24 новинара, као и други сарадници руског министра спољних послова попут обезбеђења, техничког особља и тако даље.

Како преноси "Европска правда", Северна Македонија је спремна да прими Лаврова у своје окружење. 

Ипак, министар спољних послова те земље Бујар Османи претходно је изјавио да је учешће Лаврова под знаком питања, будући да је ваздушни простор Северне Македоније, али и суседних држава затворен за руске авионе због уведених санкција. Лавров се, такође, налази на списку санкционисаних особа.

На прошлогодишњем министарском састанку ОЕБС-а у Варшави, Пољска Лаврову није дозволила улазак у земљу, упркос томе што правила ОЕБС-а налажу да би састанку требало да присуствују представници свих 57 земаља чланица.