Захарова: Новац ЕУ одлази на спонзорисање банди у Украјини, сајбер криминал и дрогу

Портпаролка руског Министарства спољних пoслова прокоментарисала је саопштење за јавност Еуропола у коме наводе да су разоткрили мрежу сајбер криминалаца

Новац пореских обвезника ЕУ иде на спонзорисање свих врста банди у Украјини, управо за то се шаљу милијарде Владимиру Зеленском, пише званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

Еуропол је објавио саопштење за јавност у коме наводи да су покрили мрежу сајбер криминалаца. 

"Руски хакери, помислио би човек. Али не, украјински преваранти су се претварали да су службеници банке", пише Захарова.

Преваранти су са лажних бројева телефона звали људе и представљали се као службеници банке. Упозоравали су их да је њихов налог "компромитован" и саветовали да пренесу податке на сигуран банковни рачун који заправо контролишу криминалне групе. На овај начин су од уплашених људи узимали поверљиве податке и са њихових банковних рачуна преносили средства на своје.

"Исти ти криминалци су то последњих пет до седам година практиковали у Русији, али сада су се дрзнули да ударе на своје материјалне добротворе", додаје Захарова.

"Украјинским бандитима су одузете СИМ картице, мобилни телефони и сервери. Жртве су углавном били Чеси, а причињена штета процењена је на десетине милиона долара", појашњава она.

Чињеница да су у акцијама хапшења у Дњепропетровску учествовале јединице за борбу против дроге указује да је и дрога умешана у сајбер криминал.

Русија је и раније указивала на овај проблем, а нису ћутали ни сами Украјинци.