Крим: Због невремена без струје пола милиона људи, сутра нерадни дан

Оркански ветрови дувају брзином до 40 метара у секунди, таласи достижу висину и до девет метара. Многа села на Криму су без струје, многа стабла су оборена, гасоводи су оштећени, на мору је јака олуја која таласима преплављује обалу

Око 500.000 становника Републике Крим остало је без струје због јаке олује, саопштио је саветник шефа Крима Олег Крјучков.

Због неповољних временских услова на Криму понедељак ће бити нерадан дан. Неколико авиона који су летели за Сочи преусмерено је на алтернативне аеродроме.

На северозападу Крима дувају оркански ветрови брзине до 40 метара у секунди, саопштио је локални хидрометеоролошки центар.

"Брзина ветра у Севастопољу је 26 метара у секунди, у Херсону и Јевпаторији 25, а у Черноморском дува ураган брзине 40 метара у секунди", рекли су стручњаци.

Таласи достижу висину и до девет метара. Многа села на Криму су без струје, многа стабла су оборена, гасоводи су оштећени, на мору је јака олуја која таласима преплављује обалу.

Први човек полуострва Сергеј Аксјонов саопштио је да ће због неповољних временских услова на Криму понедељак бити нерадан дан.

Шеф администрације Јевпаторије Елена Демидова рекла је за "РИА Новости" да су због лошег времена поплављена домаћинства у близини обале. 

Осим тога, међуградски аутопут из Симферопоља је делимично поплављен на прилазима граду. Према речима Демидове, пут је морао бити блокиран.

Очекује се да ће врхунац невремена наступити од 21 сат до поноћи. Како је известио шеф републике Сергеј Аксенов, због погоршања времена, оперативни штаб је почео са радом. Запослени у локалној самоуправи су у директном контакту, а све службе су стављене у стање приправности. 

У међувремену је у Севастопољу понедељак проглашен за нерадни дан за запослене у друштвеним установама, вртићима, школама, установама додатног образовања и спорта због олујног невремена, рекао је градски губернатор Михаил Развожајев.

У четвртак је на Криму објављено олујно упозорење за викенд и понедељак због приближавања медитеранског циклона. Најављено је да ће на полуострву падати јаке кише и дувати ветрови орканске јачине. Спасиоци су упозорили на боравак у приобалној зони Црног и Азовског мора, као и Керчком мореузу.