Русија

Лавров: УН испуниле своју главну улогу и спречиле нови светски рат (ВИДЕО)

Русија ће наставити да се бори за истину и правду, да се чује глас сваке земље, без обзира на њену величину и политички систем, поручује шеф руске дипломатије, који учествује на форуму "Примаковљева читања"
Лавров: УН испуниле своју главну улогу и спречиле нови светски рат (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Садашњи облик мултиполарности може да добије заиста планетарне размере, захваљујући принципу суверенитета држава УН, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров обраћајући се учесницима форума "Примаковљева читања".

"Најновији палестинско-израелски рат постао је сукоб који је ујединио арапске државе. УН су испуниле своју главну улогу – нису дозволиле нови светски рат, али, као што знате, племенитом плану универзалне сарадње, просперитета, једнакости није било суђено да се оствари. Логика Хладног рата брзо је гурнула свет да се подели на супротстављене таборе и да се међусобно боре", казао је Лавров.

Према његовим речима, неопходно је пажљиво прилагодити УН модерној стварности, посебно када је у питању Савет безбедности.

"Русија ће наставити да се бори за истину и правду, да се чује глас сваке земље, без обзира на њену величину и политички систем. Полицентрична структура света у настајању мора бити инклузивна. У заједничком је интересу да се створи глобални концерт земаља заснован на глобално признатим правилима", указао је.

Како је додао, на Блиском истоку и у Африци јача консензус "регионални проблеми – регионална решења", где земље чекају помоћ, а не наметање "рецепата" споља.

Запад на челу са САД објавио Русији хибридни рат

Лавров је навео да је Украјина инструмент како би се Русији нанео стратешки пораз.

Амерички министар одбране Лојд "Остин је недавно рекао да ће, ако не буду подржавали Украјину, Русија победити и да се наводно неће зауставити. Следеће земље на реду ће, по њима, бити балтичке државе, Пољска и многе друге", рекао је Лавров.

"Неонацистички режим у Украјини има циљ да истреби све руско на овој територији. Тај неонацистички режим је постао инструмент наношења стратешког пораза Русији у корист Запада. Што се тиче људи у Донбасу, украјински лидер Владимир Зеленски је још пре Специјалне војне операције показао како се односи према тим људима", указао је.

Лавров је оценио да геополитичке амбиције нових играча подржавају њихове економске могућности, као и да се Русија попела на пето место по паритету куповне моћи, претекавши Немачку.

"Циљ наших западних колега је једноставан и циничан - узети најбоље од међународне трговине, обезбедити своје благостање на рачун других. Русија није спремна да трпи такве планове. Не могу оптимистички да разматрам судбину удружења у којима доминирају Сједињене Државе и њени савезници попут НАТО-а, Г77 и Савета Европе", оценио је шеф руске дипломатије.

БРИКС ће ускоро повећати предност у односу на Г7

Предност БРИКС-а у односу на Групу седам (Г7) значајно ће се повећати доласком нових чланица 1. јануара 2024. и почетком њиховог пуноправног учешћа у асоцијацији, оценио је шеф руске дипломатије.

"Следеће године ћемо председавати БРИКС-ом и учинићемо све како би се осигурало да та организација ојача своју позицију у међународној арени и да настави да игра све значајнију улогу у формирању праведног светског поретка", истакао је Лавров. 

Лавров je оптужио САД да користе долар као оружје и започињу трговинске ратове.

"Aктивности Светске трговинске организације су, пре свега њеног тела за решавање спорова, блокиране рукама западњака. Уништени су фундаментални правни темељи светских економских односа као што су слободна конкуренција и неповредивост својине. Али неуравнотежен, неправедан модел глобализације, у којем је 'златна милијарда' добила основне бенефиције, постаје прошлост", напоменуо је.

image