Русија

Москва о преговорима: Нећемо трчати за Вашингтоном

Заменик руског министра спољних послова поручио је да Русија не жели да прекида дипломатске односе са САД, али да то све зависи од њих
Москва о преговорима: Нећемо трчати за Вашингтономwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Москва не жели да прекида дипломатске односе са САД, али ако Вашингтон одлучи да им односи са Москвом нису потребни, онда ће се то догодити, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Ако неко у Вашингтону мисли да ћемо дотрчати и рећи: Хајде да наставимо дијалог о стратешкој безбедности, да видимо детаљно шта треба да се уради у тој области. Ако и када они буду спремни, тада ће се, вероватно, појавити база за такве разговоре. Ако не буду били спремни, онда неће бити дијалога", додао је дипломата.

Према његовим речима све у потпуности зависи од избора који Вашингтон направи.

"У нашем интересу је да не прекидамо дипломатске односе са Сједињеним Америчким Државама јер су комуникација и дијалог неопходни", рекао је Рјабков у интервјуу за РТВИ.

Рјабков је додао да је "дијалог са САД у току, али да он није системске природе, сама Москва то не тражи".

"Дијалог је у току, али није системске природе, многе формате који су раније договорени, Американци су једноставно замрзли. То је за жаљење, али ми чекамо раширених руку. Дијалог са Американцима нам не треба више него њима", рекао је он.

САД желе да нанесу стратешки пораз Русији

Заменик руског министра спољних послова назвао је став САД према Русији дубоко непријатељским, рекавши да Вашингтон жели да нанесе Русији стратешки пораз.

"У овој ситуацији нећемо видети никакву промену у америчком курсу. Наставићемо да се бавимо системом који је дубоко непријатељски према нама, који је кренуо, а то је и званично објављено, да нанесе стратешки пораз Русији. Такве изјаве се не могу потценити и нажалост, подељене су, укључујући и у Републиканској партији", рекао је он.

Русија није против преговора са Украјином

"Русија се не противи разговорима са Украјином, али Кијев је тај који не жели разговоре са Москвом, због чега поставља предуслове", рекао је Рјабков.

Истовремено је приметио да "што се дуже одуговлачи процес непреговарања, биће теже постићи договор".

"Улазити у преговоре са контрапродуктивним предусловима, значи да не желе преговоре и не желе резултате. Управо то видимо у ставу Кијева сада. Они не желе преговоре, зато постављају предуслове", нагласио је он.

Рјабков је додао да "Москва сматра неприхватљивим предуслове које је изнео Кијев, укључујући потпуно повлачење руских трупа".

image
VV inauguration
banner