Русија

Лавров у Скопљу: Побегао је Блинкен, а не ја; Приштина одбија да формира ЗСО

У интересу Запада је било да разори Југославију, а данас у односу према балканским земљама показују силу и терају их да уведу санкције Русији, оценио је шеф руске дипломатије који у Северној Македонији присуствује Савету министара ОЕБС-а
Лавров у Скопљу: Побегао је Блинкен, а не ја; Приштина одбија да формира ЗСО© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Запад није извукао никакву поуку из својих грешака, наставља да их прави о чему сведочи јучерашње "хорско" излагање многих западних лидера о руској "агресији", поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за медије у Скопљу, током сумирања резултата састанка Савета министара Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

У години када обележава 50 година од оснивања, ОЕБС нема шта да слави, додаје Лавров.

"У војно-политичкој сфери је све уништено, као и други договори који су помагали да се одржи баланс у сфери безбедности и контроли наоружања у Европи. О економији да и не говорим. Све је уништено и то због до сада невиђених санкција које су увели Русији".

Да ли сте осетили изолацију?

"Побегао је колега Блинкен, а не ја", казао је Лавров одговарајући на питање новинара везано за то што су државни секретар САД Ентони Блинкен и друге западне колеге напустиле Северну Македонију пре него што је он допутовао.

Према Лаврову, западне колеге се боје да отворено говоре и да се суоче са чињеницама, а јуче није први пут да су показали "страх" и побегли.

У претходне две године хибридног рата, Русији је постало јасно да Запад нема никакве аргументе док упире прстом у Москву и криви је за све.

Терају Балкан да уведе санкције Русији 

Запад је увек покушавао да на Балкану посвађа нације, а и данас то успешно ради, сматра Лавров и додаје да Запад није хтео јаку Југославију.

Проблеми на Балкану су настали након што је Америка умешала прсте у рушење Југославије у којој су Срби, Црногорци, Словенци, Македонци и други живели сложно и без проблема, каже Лавров одговарајући на питање везано за бугарско-македонске односе.

У интересу Запада је било да разори Југославију, а данас у односу према балканским земљама показују силу и терају их да се "сложе док није касно", да уведу санкције Русији и слично.

Пуста обећања Запада о Косову и Метохији

Дешавања на Косову и Метохији се уклапају у тенденцију пропадања ОЕБС-а, каже руски министар.

Прво се нешто договори, па се славе резултати тога, а онда се само посматра како се дешавају ситне ескалације једна за другом, а онда и оне крупне, каже он описујући методе којима се служи Запад.

"Сећам се како је ЕУ, иначе, велики посредник, на позив Уједињених нација, посредовала у дијалогу Београда и Приштине. Те 2013, пре више од десет година, свечано је објављено да је договорено да се формира ЗСО на КиМ", подсећа Лавров.

Међутим, ништа се од тада није десило, истиче Лавров.

Приштинске власти, које настављају да руководе јужном српском покрајином, одбиле су и настављају да одбијају формирање Заједнице српских општина, додаје.

"Шта мислите шта ради ЕУ? Мислите ли да захтева од њих да се адекватно понашају? Не! Терају Србију да промени своју позицију. Већ су направили нови документ о формирању ЗСО који се много разликује од првобитног који су потписали Београд и Приштина", истиче министар.

Србима који, како каже, "желе да уђу у ЕУ и чекају у реду", говоре да неће почети нови круг преговора док не прихвате све одлуке ЕУ међу којима је и обавезно увођење санкција Русији, објашњава он.

"Тако Европа убеђује Србију и још каже да је неће примити ако не прихвати независност 'Косова'. Или, у реду, немојте да прихватите независност своје јужне покрајине, али дозволите да постане чланица међународних организација", указује Лавров.

Да ли Русија даје инструкције Србији?

Србија и Русија су 2022. у Њујорку потписале план о консултацијама министарстава спољних послова у коме је јасно наведен план сарадње, објашњава Лавров.

Иако је по среди план о консултацијама министарстава двеју земаља, САД је критиковала Србију због усклађивања политике са Русијом, објашњава.

"Како сте смели са Русијом да потписујете усклађивање политике? Са Русијом агресором? Викали су Американци на Србе", подсећа Лавров.

Међутим, како је потврдио, ни руска ни српска страна не крију документ, новинари су све бележили, али Вашингтон је морао да се умеша.

Подсетио је на Минске споразуме склопљене између народа Донабаса и Украјине а у којима су посредовале Немачка, Француска и Русија и казао да и договор о формирању ЗСО личи на њих.

Проблем је што су у вези са Минским споразумима сви потписници, осим Русије, признали да им није било у плану да га поштују и да су њиме купили време за наоружавање Украјине.

Иста та ЕУ је посредовала у договору Београда и Приштине о формирању Заједнице српских општина 2013. године. Мински су били 2015, истиче министар и наглашава да то посредовање није донело резултате.

У оба случаја се Европска унија хвалисала како је посредовала и допринела миру, али је заправо доказала да је неспособна за то, закључује Лавров.

image