Кијев има ресурсе да направи "прљаву бомбу"

Инспекција ИАЕА није контролисала све чиме Украјина располаже, сматра заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков

Кијевски режим је и даље способан да направи и користи "прљаву бомбу", изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Постоје ресурси да се направи такав уређај, 'прљава бомба', и да се користи као провокација у Украјини", рекао је Рјабков новинарима, преноси ТАСС.

Према речима руског дипломате, Москва је примила к знању резолуцију коју је усвојила Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) у којој се каже да након инспекције три објекта у Украјини нису пронађени докази о стварању "прљаве бомбе".

"Међутим, та три објекта нису све чиме кијевски режим располаже", нагласио је Рјабков и додао: "Ако узмемо у обзир ко спонзорише украјински режим и за шта су ти спонзори способни, као што су показали догађаји у последњих неколико месеци, можда нема разлога да будемо задовољни оним што је ИАЕА прикупила и припремила".

Русија ће разјаснити свој став о овом питању кад буде прикупила више информација, закључио је Рјабков.

Стална мисија Русије при међународним организацијама оценила је резолуцију ИАЕА као "нестручну" и додала да "садржи чињеничне грешке о питањима нуклеарне безбедности".