Русија

Путин на форуму "Русија зове!": Монопол великих западних банака ће бити урушен

Систем Запада је застарео јер се и даље заснива на једнополарном светском поретку и не иде у корак са временом и светом који се мења, поручује председник РФ
Путин на форуму "Русија зове!": Монопол великих западних банака ће бити урушен© Сергей Гунеев / РИА Новости

Глобална економија неповратно пролази кроз кардиналне промене, мултиполарни поредак ће заменити претходни, једнополарни систем, поручио је председник Русије Владимир Путин говорећи на инвестиционом форуму "Русија зове!", дајући општу оцену о развоју руске економије у данашњим условима.

"Желимо да створимо нови демократски економски модел са поштеном конкуренцијом", поручио је Путин.

Западне земље не подносе конкуренцију, указао је председник Русије.

"Некада су говорили да сви треба да имају исте услове и да границе треба да буду отворене, али чим се појавила конкуренција затворили су своје границе и погазили све своје принципе", објашњава Путин.

Западне елите се служе санкцијама, политичком дискриминацијом, стварају конфликте у регионима у свету, како би сачували своју хегемонију, додаје он.

Монопол великих западних банака ће бити урушен, поручио је председник.

Новац се некада размењивао само кроз западне системе попут СВИФТ-а и то у западним валутама, али је то данас промењено, а процес промене је тек почео, поручује Путин.

У стању смо да одговоримо на најтеже изазове

Систем Запада је застарео јер се и даље заснива на једнополарном светском поретку и не иде у корак са временом и светом који се мења, истиче он.

Озбиљна искушења су пред регионима света. Само оне државе које чувају свој суверенитет моћи ће да буду део глобалне економије, истиче Путин и додаје да економију и политику повезује управо суверенитет одређених земаља.

"Ми смо доказали да смо у стању да одговоримо на најтеже изазове. На основу одлука које смо доносили током последњих 20 година, а посебно након 2014. створена је јака основа која нам је помогла да пребродимо економске санкције. Ми јачамо свој суверенитет у економском плану. Корак по корак, одустајемо од брендова и посредника који су нам били наметнути, што даје позитивне резултате".

Пуна сарадња са Кином, укључујући и војну  

"Радићемо заједно и са нашим страним партнерима", истиче руски лидер.

Одговарајући на питања присутних, Путин је истакао да су Руси "спремни да сарађују са Кином у свим областима, у том плану нема никаквих ограничења, а то се односи и на војне технологије". 

"Слава Богу, односи са Кином се одвијају у највећој мери врло ефикасно", прокоментарисао је он.

"Ми размишљамо о будућности, размишљамо о технологијама. Што се тиче технолошких ограничења, она се уводе да би се осигурало да неко апсолутно доминира, по сваку цену. Ограничења су увек постојала, покушавали су и да ограниче развој СССР-а, а када је он нестао, ограничења су се наставила у другим формама. И то се све пре свега односи на САД које по сваку цену желе да сачувај доминантан положај, посебно у технолошкој сфери", рекао је Путин. 

"Не могу да замислим да би неко могао да уплаши Модија"

Односи са Индијом се развијају у свим сферама, а гаранција наших добрих односа је политика коју спроводи премијер Индије Нарендра Моди, рекао је Путин, коментаришући односе са Њу Делхијем.

"Не могу да замислим да би неко могао да уплаши Модија или да га натера да уради нешто што није у интересу Индије. Дивим се његовом чврстом ставу када је реч о одбрани националних интереса", рекао је Путин, коментаришући политику индијског колеге.

Трговински промет са Индијом 2022. износио је 35 милијарди долара, а ове године већ је достигао 33,5 милијарди.

Путин је поручио да би требало даље развијати економску сарадњу са Индијом, и издвојио три начела на којима треба радити како би се постигао додатан резултат. 

Прво, потребно је развити логистику. То ће, како је рекао, омогућити и даљи развој и повећање трговинског промета. У том контексту навео је "коридор Север-Југ од којег ће и Њу Делхи несумњиво имати користи", а истакао је да је "потребно развијати и Северни морски пут".

Као други предуслов навео је развој финансијске структуре и веће коришћење националних валута.

Као трећу битну ставку, Путин је издвојио инвестиције и повећање пројеката у којима Њу Делхи и Москва заједно сарађују.

"Имамо на чему да радимо и сигуран сам да ћемо у томе успети", закључио је Путин.

Путиновом говору на форуму присуствује 295 представника из двадесетак држава света. Ту су представници Кине, Ирана, држава Централне Азије и Африке.

image