Због злочина против мира и човечности: Русија тражи изручење нацисте којем су аплаудирали у Канади

Раније је Руски истражни комитет je оптужио Хунку за геноцид над цивилима у СССР-у током Другог светског рата

Генерално тужилаштво Русије затражило је од канадских власти да изруче бившег припадника СС дивизије Јарослава Хунку, коме је канадски парламент аплаудирао, због кривичног дела геноцид над држављанима СССР-а, потврђено је "РИА Новостима".

Како произлази из одлуке да се Хунка приведе као оптужени, он је "извршио злочин против мира и безбедности човечанства", што је законом класификовано као посебно тешко дело.

Претходно је објављено да се бивши есесовац Јарослав Хунка нашао на потерницируског Министарства унутрашњих послова.

Државни архив Руске Федерације и Централни архив Министарства одбране Руске Федерације добили су доказе о местима размештања и вођењу непријатељстава СС дивизије "Галиција", у којој је Хунка служио.

Подсетимо, крајем септембра, председник Украјине Владимир Зеленски посетио је канадски парламент, у који је, између осталих, позван и 98-годишњи Хунка, који је представљен као "украјинско-канадски ветеран Другог светског рата, који се борио за независност Украјине против Руса". 

Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.Канадски премијер Џастин Трудо упутио је раније извињење због обраћања украјинског нацисте у канадском парламенту.

Трудо је рекао да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота. Трудо тврди да се ради о руској пропаганди.