Кремљ: Сусрет Бајдена и Зеленског неће променити ситуацију на бојном пољу

Очигледни политички и војни неуспеси Украјине доводе до слабљења ауторитета власти у тој земљи, поручује портпарол Кремља Дмитриј Песков

Кремљ ће помно пратити данашњи сусрет лидера САД и Украјине Џозефа Бајдена и Владимира Зеленског, али резултати тог састанка неће моћи да промене ситуацију на бојном пољу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Тренутно је важно да сви схвате да десетине милијарди долара упумпане у Украјину нису помогле да постигне успех на бојном пољу. Такође, десетине милијарди долара, које Украјина жели да упумпа у своју економију биће улудо протраћене", казао је Песков.

Он је оценио да западна помоћ не може да промени ток Специјалне војне операције. 

Пеков је додао да очигледни политички и војни неуспеси Украјине доводе до слабљења ауторитета власти у тој земљи.

Украјински председник Владимир Зеленски допутовао је у Вашингтон, где ће се данас састати са америчким лидером Џозефом Бајденом, са свим сенаторима, као и са председником Представничког дома Мајком Џонсоном.

Нема мира на Блиском истоку

Борбе се настављају у зони палестинско-израелског сукоба, а у таквим условима је практично немогуће пружити помоћ цивилном становништву, навео је Песков.

"Видимо да је сукоб настављен. Хуманитарна ситуација у Гази је предмет велике пажње и забринутости многих земаља широм света. Овде ће бити потребни ефикасни напори и озбиљни кораци како би се брзо пружила помоћ Палестинци. Док пушке звецкају, то је практично немогуће", одговорио је Песков на питање новинара да прокоментарише изјаву америчког председника Џозефа Бајдена да ће Вашингтон наставити да испоручује оружје Израелу.