План САД: Новац од руске замрзнуте имовине дају Украјини

У недостатку договора, амерички званичници разматрају одакле да извуку средства за помоћ Кијеву

Амерички званичници иза кулиса разматрају конфискацију руске имовине замрзнуте на Западу ако Конгрес не одлучи о даљој помоћи Украјини, преноси "Њујорк тајмс".

Републиканци у Сенату блокирали разматрање захтева Беле куће за средства за Украјину и Израел. Притом ни Представнички дом Конгреса не жури да одобри тај трошак.

Републиканци, у замену за уступке на предлог закона, траже промене у обезбеђењу граница САД. 

Након почетка Специјалне војне операције, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског "Јуроклира", једне од највећих клириншких организација у међународној трговини хартијама од вредности на светском тржишту.

Комитет за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса подржао је предлог закона који председнику САД даје право да конфискује суверену руску имовину, а државном секретару да их пренесе Украјини и међународним организацијама.

Према тексту документа, државном секретару је дато овлашћење да пружи додатну помоћ Украјини користећи средства конфискована од Централне банке Руске Федерације и другу руску имовину.

Директорка Централне банке Елвира Набиулина, рекла је да ће конфискација замрзнуте имовине Руске Федерације у САД и њихов трансфер у Украјину бити негативан за цео глобални финансијски систем, а Банка Русије ће наставити да узима све неопходне кораке за заштиту интереса земље.