Путин: Одеса је руски град; Имамо исти став као лидери РС; Американци уништили Северни ток

Русија никада није одбила преговоре, Украјина не жели да се договора, прецизира председник Русије

После више од четири сата, завршено је обраћање руског председника Владимира Путина.

Путину је стигло више од два милиона питања грађана Русије и новинара. 

Догађају су присуствовали представници страних медија из пријатељских, али и из непријатељских земаља.

14. дец 2023 • 15:17

Путин одговорио на питање када ће доћи до мира у Украјини

Рекао бих идете правим путем, друже. На шта бих упозорио? На превелику наивност и поверљивост према нашим такозваним партнерима. А што се тиче савета, треба веровати у велики руски народ. У тој вери је залог успеха, препорода и развоја Русије, казао је Путин, одговарајући на питање новинара шта бисте поручили Владимиру Путину из будућности.

Пројекат да се повеже пругом Сибир са Кином је потребан, железнице раде на томе. Велики су напори усмерени ка томе, казао је Путин о развоју Транссибирске магистрале.

Сваки човек у различитим периодима свог живота желео је да буде нешто, раније сам желео да будем пилот, касније обавештајац, што сам и постао, рекао је Путин, одговарајући на питање шта је желео да буде у младости.

Поклон који ми је остао у сећању су деца и деца наше деце. То је поклон од Свевишњег.

Што се тиче поклона, највише нас радује, не они поклони које нам дају, већ они поклони које дајемо другима.

Верујем да се то посебно односи на мушки део публике. Али и једно и друго је лепо.

Порука за младе је, постоји чувена наша изрека "Чувај част од младости", јер унапред треба мислити шта ће бити сутра.

Проблем са миграцијама у Руској Федерацији није једноставан. Према различитим проценама, у земљи има око десет милиона радних миграната.

"Тржиште рада не би требало да буде затворено за мигранте", истакао је председник.

Украјина добија новац за транзит, а иначе и користи наш гас.

Чим наш гас уђе у Украјину, он се разилази на целу територију. Зашто да кажњавамо Мађарску или Словачку по питању гаса, они редовно плаћају пристојан новац.

"Радимо и интензивно на гасоводу Снага Сибира, који је почео да се ради пре сукоба у Украјини. Никада ништа нисмо радили политички мотивисано, и нећемо", додаје.

Русија се, како каже, окренула на исток много пре сукоба у Украјини, и то зато што прати развој светске економије.

"Онамо где купују тамо се и развијамо. Купују и нафту и гас и угаљ. Дај боже здравља свим економијама које од нас купују енергенте и дају нам за то новац", поручује.

Бавимо се гасификацијом интезивно, 450.000 домаћинстава је прикључено на гасну мрежи, милион је добило техничке могућности. 

"Нисмо ми затворили гасоводе до Немачке, већ су то урадили Пољаци и Украјинци. И нисмо ми дигли у ваздух Северни ток, то су урадили Американци или већ неко други. То је лаж да смо ми затворили гас ка Немачкој. А 'Гаспром' све своје обавезе одржава, чак и преко Украјине. И даље. И од тога зарађујемо. Као и Украјина од транзита", прокоментарисао је Путин.

Немачка привреда ће већ отићи у минус, вероватно мали минус, али то је њихова одлука, поручио је он.

Црква се бори за сваког човека и има свој однос према аборутсу. Истовремено сам поменуо резултате компаније за алкохол. Држава жели да решава све проблеме. Жене ако већ затрудне, треба да задрже одлуку да сачувају дете, поручио је Путин.

Велика породица је наша традиционална вредност. Васпитање да је дете Божји дар, и за мушкарце и за жене. Ту је и сфера материјалног благостања, али треба да се обрати пажња и на медицинске прегледе жена, услове у болницама, поликлиникама. И треба размислити како наставити рад на подршци породици са децом", указао је.

Министарство пољопривреде реализује много програма подршке том сектору, а без активног учешћа земљорадника, ништа се не би постигло, рекао је Путин.

С потпуном сигурношћу можемо да кажемо да је прехрамбена сигурност Русије обезбеђена. Ове године смо поново регистровали рекордан принос - више од 150 милиона тона житарица, истакао је.

"То је одлично. Желим да се захвалим свима који раде на селу и мањим газдинствима на њиховом раду", навео је Путин.

Жалосно је што на простору Босне и Херцеговине не постоје руски медији, каже Путин одговарајући на питање новинарке из РС Даринке Петровић о доминацији западних медија на простору Балкана.

"Немате приступ РТ-у? Немате? Треба о томе да размислимо и да видимо шта можемо с тим да урадимо", каже председник.

Русија зна каква је ситуација у Републици Српској и БиХ, а оцена ситуације нашег и тамошњег руководства је једнака, иста, истакао је Путин одговарајући на питање новинарке из Републике Српске о ситуацији у БиХ и конфликтима на Балкану.

"Будућност треба да одреде они који данас тамо живе. Нашу политику према Републици Српској и БиХ ћемо градити управо по том принципу", оценио је Путин.

Без обзира на то какве се одлуке намећу, на крају крајева, мишљење локалног становништва мора се узети у обзир, поручује Путин.

Политичка ситуација у Босни је компликована због мешања Запада, а Србију криве што подржава Русију и негује братска осећања, оценила је новинарка из РС Даринка Петровић.

Мислим да стварање посебне економске зоне у Шебекину, делу Белгородске области, треба подржати, казао је Путин, одговарајући на питање новинарке "РИА Новости" о развоју нових региона Русије.

То је мој први двојник, рекао је Путин, коментаришући двојника који је створила вештачка интелигенција, и који му је поставио питање. Он је тако уједно одговорио и на питање како коментарише наводе да има више својих двојника.

Коментаришући развој вештачке интелигенције и питање девојчице да ли ће она моћи да замени наше најмилије, између осталог, и, на пример, њену баку, Путин је, кроз осмех, одговорио: "Баку нико неће моћи да замени".

"Није могуће зауставити развој вештачке интелигенције", као ни оног "највишег вида" ове интелигенције који јој омогућава да осећа мирисе, и укусе, и да има способност да саму себе развија. То значи да је онда потребно успоставити превласт над вештачком интелигенцијом, односно, бити у стању да њоме управљамо, објаснио је руски лидер, додајући да би желео да Русија постане један од лидера у овој области у свету.

"Шта ће се касније десити, каква је будућност свега тога - то нико не зна. Таква је данас реалност", додао је он. 

Можемо да говоримо о ограничењима и договорима између различитих лидера у овој сфери како не би дошло до ситуације опасне за човечанство. Тако је било и када се нуклеарна енергија искористила за прављење нуклеарне бомбе, па су све државе онда схватиле да морају да се договарају.

Присуство наших производа на домаћем тржишту је порасло за више од 30 одсто и овај процес треба наставити, истакао је Путин. 

Потребно је уложити напоре и помоћи пласирање наших производа на регионалном нивоу, додао је.

"Наши региони имају чиме да се поносе", прокоментарисао је он, указујући на велику разноврсност производа који данас долазе из Русије.

Није Русија одустала од Нагорно-Карабаха, већ је Јерменија прихватила да је тај регион део Азербејџана.

"Нас су само о томе обавестили. Ја само констатујем чињенице. У томе има и добрих и лоших ствари, али то се десило", каже председник Русије.

Молдавија је некада била најсиромашнија земља у Европи, а сада је Украјина заузела њено место.

"Ако Кишињев не жели да буде део Заједнице независних држава, то је њихов избор. Ако не желе и не треба! Уколико једна таква земља жели да крене путем Немачке и енергенте плаћа по знатно вишој цени – слободно", додаје Путин.

Између земаља Евроазијске економске уније расте трговинска сарадња.

Све је на добровољној основи и на основу узајамне користи, каже Путин говорећи о односима на постсвјетском простору.

Они који су мисли да ће у Русији све да се сруши и пропадне, сад су разочарани.

"'Аурус' је много скуп, али он се производи у малом обиму. Сада се извози у УАЕ, нашим пријатељима се ови аутомобили допадају. Имамо читав низ аутомобила, аутобуса, лимузина. На крају ћемо започети и серијску производњу 'Ауруса', и тада ће њихова цена бити нижа", каже он.

Што се тиче кинеских аутомобила, Кинези су врло активни на светском тржишту и већ истискују и европске произвођаче на тржишту Европе.

"Све више се продају и електрични аутомобили", додаје он говорећи о Кини.

Кинеска влада активно подржава своје произвођаче због чега и успевају да истисну друге произвођаче у ЕУ. Стога имамо тако много кинеских аутомобила и у Русији. Квалитет ових возила је у порасту, оценио је председник РФ

По одласку западних компанија из Русије појавило се питање даљег развоја наше аутомобилске индустрије.

Што је аутомобила више, то ће и њихова цена бити нижа, каже Путин и додаје да су цене аутомобила порасле за око 40 одсто, "а то није мало".

Главно је да створимо и развијамо сопствену "базу" у овом сектору, истиче он.

Други битан задатак је формирање гране привреде која ће се бавити производњом аутомобилских делова. Министарство трговине и индустрије се тиме бави, уверио је руски лидер.

Потреба за новим уџбеницима историје настала је јер је у многим од њих писало свашта, а ништа није речено о значају Стаљинградске битке. Да ли је то нормално, пита председник одговарајући на питање зашто су Русији потребни нови уџбеници историје.

За децу која ће сутра постати грађани Русије веома је важно како ће учити историју.

"Потребна нам је права верзија историјских догађаја која би била доступна свим ђацима и са којом би они могли да се упознају кроз уџбенике", појашњава.

Сваки уџбеник мора да сведочи истину а не нечије интересе, закључује он.

Велики јубилеји повезани са руском историјом нису важни само мени већ и народу целе Русије и свих бивших совјетских земаља, каже Путин.

Они носе велику моралну поуку и у великој мери су блиски свима нама на личном плану.

"Мој старији брат почива на петербуршком гробљу. То за мене лично има посебан значај", прокоментарисао је Путин.

Спремни смо да успоставимо добру сарадњу са Француском каква је некада била, каже Путин.

"Спремни смо да наставимо сарадњу са Француском. Али у једном тренутку председник Француске је прекинуо односе са нама. Нисмо ми то прекинули. Нисам ја стао, он је стао. Ако буде интересовања, спремни смо", прецизирао је.

Раст русофобије је један од алата за борбу против Русије, истиче председник.

Путин је оценио да у свету заиста расте национализам и повезао раст исламофобије, русофобије, антисемитизма са чињеницом да људи осећају недостатак правде.

"Нећемо дозволити да међуверска и међуетничка мржња подели друштво", поручио је руски председник, истакавши да ће зауставити све покушаје да се руско друштво уздрма.

Нека од истраживања кажу да 96 одсто грађана Русије сматрају да је вишеконфесионални и вишеетнички састав нашег друштва огромна предност нашег друштва, каже Путин, одговарајући на питање како цени растући национализам и антисемитизам у свету.

На фронту, према речима новинара РТ-ја тих проблема нема, тамо се сви боре раме уз раме.

Уколико је некоме од западних новинара продужен боравак у притвору, то је одлука суда, рекао је Путин одговарајући на питање новинарке "Њујорк тајмса" због чега је аустралијском новинару "Волстрит џорнала", који се у притвору налази већ 37 недеља, додатно продужен притвор.

"Ми по том питању имамо контакт са америчким партнерима, водимо разговоре, али они нису лаки. Ми желимо да се договоримо, али тај договор мора да одговара свим странама, и нама и САД", објаснио је Путин, коментаришући због чега новинар и амерички држављанин Пол Вилан, који је у Русији у притвору, још не могу да се врате у своје земље.

"Мислим да разговарамо на језику који је свима јасан и надам се да ћемо доћи до решења. Али, понављам, и америчка страна мора да има слуха за нас, и да донесе одлуке које би се допале и Русију", објаснио је Путин.

Стабилно развијамо економске везе у најразличитијим областима са Кином и то ме радује. У току је диверсификација наших односа. Заједно градимо мостове, сарађујемо у високотехнолошким сферама, рекао је Путин.

"Трговински промет са Пекингом ће следеће године, како се очекује, бити 200 милијарди долара, а ове године и више од 200 милијарди".

Руско-кинески односи су залог стабилности у свету, истиче Путин.

Видимо да САД покушавају да преселе у Азију активности блока НАТО, што је изван циљева Северноатланске алијансе која нема шта да тражи на азијском континенту.

Наше активности нису усмерене против других држава, истиче председник РФ.

Путин је дао предност новинару кинеског агенције "Синхуа" и замолио да прво он постави питање, па тек онда новинар "Њујорк тајмса", с обзиром да су новинари нестрпљиви да поставе питање председнику Русије.

У свету постоји довољан број земаља које не желе да живе по правилима Запада, која се сваког дана мењају у зависности од интереса, рекао је Путин.

Велики број земаља жели да живи по правилима која пишу у документима УН, и управо томе ће и бити посвећено руско председавање следећим самитом БРИКС-а у Русији, додао је руски лидер. 

Повећали смо пензије у складу са инфлацијом за 10 посто и нешто више, а од почетка ове године планирамо још једну индексацију пензија.

До јула 2024. године имаћемо још три индексације пензија, додаје председник.

Путин очекује да предстојећа индексација пензија од 7,5 одсто неће бити нижа од инфлације.

"Потребно је да се све благовремено ради", објаснио је он.

Пензионери од сада више неће уплаћивати додатан порез приликом плаћања комуналија, рекао је Путин, додајући да, уколико у случају појединих породица трошкови на комуналне делатности буду износили више од 22 одсто, онда ће оне имати право на субвенције.

Путин: Сви виде шта се дешава у зони СВО, а шта у Појасу Газе

За новогодишње празнике, Путин је посаветовао грађане РФ да проведу време са блиским људима, породицом, да оду до позоришта и ураде нешто лепо за друге.

Осећај одговорности, односно, "дуга" ме мотивише да идем даље, каже Путин одговарајући на питање како подноси стрес и чува мотивацију у борби.

"Ако си сигуран у оно што радиш, треба и сигурно да корачаш ка циљу. Стално радим на себи", додаје.

Не само у немачким градовима, и у европским и у америчким градовима, многи схватају да радимо правилну ствар, да се боримо за националне интересе, рекао је Путин, објаснивши да Русију данас подржава велики део света.

Добрим темпом се развија и туризам у Русији, истиче Путин, захваљујући се у исто време онима коју улажу напоре у том сектору.

Радимо на развоју авио саобраћаја, путева и транспорта, поручује Путин.

Пут од Москве и до Санкт Петербурга ће убудуће трајати два сата и 15 минута, што ће људима олакшати свакодневни живот, додао је руски лидер, говорећи о развоју транспорта у земљи. 

Запад "пуца себи у ногу" када ограничава способност Русије да користи долар и евро, нагласио је Путин.

Шеф државе је подсетио да је Москва 2021. године, када је опслуживала извоз, користила 87 одсто девиза - долар и евро, а да је рубља коришћена у од 11 до 13 одсто случајева.

"До септембра 2023. рубља је коришћена 40 одсто, а употреба евра и долара пала је на 24 одсто. Удео рубље у руској спољној трговини у септембру порастао је на 40 одсто, јуана - 33 одсто, а долара и евра - смањени на 24 осто", прецизирао је.

"Ситуација на финансијском тржишту је стабилна, најважније је обезбедити предвидљивост", напоменуо је.

Без обзира на раст неких трошкова, Влада Руске Федерације у потпуности испуњава све обавезе према грађанима. Све што је држава обећала, испуниће.

Свима је позната идеја новог председника Аргентине да пређе на долар. То је одлука те земље. Инфлација у Аргентини је 143 одсто, а ту је и проблем око враћања зајмова из различитих извора. То је значајан губитак суверенитета.

Али ако њихово руководство не види други излаз, то је њихова одлука, казао је Путин у вези са одлуком аргентинског председника о преласку на долар.

Приватне, војне компаније у Русији не постоје, прецизирао је Путин. 

Ситуација на фронту је све боља, то је чињеница. Нема увек довољно оружја, истина је. Линија фронта је скоро 2.000 километара. Сигурно је да свуда не стиже све на време, али производња расте. Министарство одбране активно ради на томе.

Желим да се захвалим нашим грађанима који помажу нашим војницима на фронту. 

Деца су војницима на фронту послала три милиона писама, а таква писма греју срца наших војника.

Потребно је развијати спорт и програме које имамо. Прошле године је 1,5 милиона и више одвојено за развој регионалног спорта.

Спорт ће бити једна од важних ставки у будућем председничком програму.

Председник је на молбу деце са Крима која су му се обратила и замолила да им се обнови сала за физичко одговорио потврдно. "Урадићемо то", каже Путин.

Званичници МОК-а постали су превише зависни од спонзора и могли би да сахране олимпијски покрет, сматра руски председник.

"Увек сам говорио да спортистима треба омогућити такмичење. Треба погледати какве услове поставља МОК." 

Спорт није повезан са политиком, он повезује људе. Постоје проблеми, и спортисти немају никакве везе са тим. Нека иду и нека се такмиче. Исто важи и за руске спортисте и за оне из других земаља. Али то западни званичници не дозвољавају, напоменуо је.

Ако су циљеви МОК-а да се одсеку спортисти који се боре за медаље и да се "испразни" руски тим, онда нема потребе да одлазе домаћи спортисти на такмичења.У сваком случају, Министарство спорта и Олимпијски комитет морају да донесу одлуку, напоменуо је председник.

Што се тиче одлуке МОК-а и поређења са израелским спортистима, све што раде међународни званичници у вези спорта је контрадикторно.

"МОК је и настао да би повезао а не раздвајао људе", прецизирао је председник Русије.

Председник је напоменуо да Руска Федерација жели да отвори болницу на граници Појаса Газе, али то још није могуће.

"Разговарао сам и са премијером Нетанијахуом. Израелска страна сматра да отварање руске болнице у Појасу Газе није безбедно, тако да ћемо стати са тим напорима. Ми са Израелом имамо споразум и они су нас замолили да повећамо испоруку медицинске опреме и лекова", рекао је Путин.

Морају бити примењена решења за стварање палестинске државе, са престоницом у источном Јерусалиму. У сталном сам контакту са турским председником Ердоганом, делимо исте ставове по тим питању, планирамо да се састанемо. Што се тиче наших напора, посетио сам недавно две арапске земље где смо разговоарали о томе.

"Следеће године могућ је састанак са Ердоганом у Турској. Сада је најважније сачувати људе у Гази", истакао је Путин.

Генерални секретар УН је подручје Газе назвао највећим дечјим гробљем. Та оцена много говори, то је објективна оцена.

За време Хладног рата, велике силе су блокирале одлуке других земаља. Тога је увек било. УН се и формирао тако да се пронађе консензус, а ако га нема, неће бити ни решења, навео је Путин.

Погледајте Специјалну војну операцију и шта се дешава у Гази и видите разлику, напоменуо је руски председник.

Пратим шта се дешава у Гази. Желим да истакнем значајну улогу турског председника Реџепа Тајипа Ердогана по овом питању. Он је један од светских лидера који обраћају пажњу на ту трагедију и чини све како би се ситуација променила.

Ердоган је веома активан у томе, нека му Бог да здравља, рекао је Путин говорећи за турске медије о палестинско-израелском сукобу. 

Русија издваја средства за потребе нових региона, и ради на њиховом "увођењу" у економски систем земље.

Ове године нови региони су уплатили 170 милијарди рубаља у буџет земље. То указује да се економија ових региона опоравља и да долази у нормално стање, рекао је председник.

"Има још доста тога што треба да урадимо, али ми ћемо то урадити", истакао је Путин.

Ситуација на фронту је све боља за руске снаге дуж целе линије фронта, јер руска војска побољшава своје позиције свуда у зони СВО.

Украјинци говоре да је њихово ратовање пут са једним крајем, рекао је Путин говорећи о ситуацији на фронту. 

Противничке снаге губе знатно више војника него ми.

То је повезано са тим што украјински врх сада иде у западне земље да измоли додатну помоћ. Док они путују, морају да покажу да украјинске снаге имају некакве шансе да постигну резултате на фронту и зато шаљу борце у такве борбе, објаснио је Путин. 

Како је рекао то нису само обични војници који се шаљу у такве битке, већ војна елита Украјине. Стога, како оцењује Путин, слати их у такве борбе је "глупо" и неодговорно од стране политичког руководства Украјине, јер њих нема много.

Противник је објавио велику контраофанзиву, али нигде нису успели да постигну резултате на фронту.

Када дође до унутрашњих промена у САД, када почну да траже компромисе и да узимају у обзир ставове других земаља, тада ће моћи да се нормално развијају односи са њима. 

Спремни смо и са САД да развијамо односе, јер су они битна држава. Али, њихова империјалистичка политика смета њима самима, истакао је Путин.

"Спремни смо да градимо односе са Сједињеним Државама, то је важна земља у међународној арени. Али још не постоје темељни услови за изградњу односа са Вашингтоном", напоменуо је.

Виктор Орбан није проруски политичар, већ пронационални који штити мађарске националне интересе. Таквих као што је он данас више нема.

"Орбан и Фицо нису проруски политичари, већ пронационални", истакао је.

ЕУ је делимично изгубила свој суверенитет и доносе одлуке на своју штету. Ми то данас видимо, прокоментарисао је Путин, говорећи о политици Уније. 

Европљани који су били гаранти Минских споразума сада се праве као да ништа нису знали о ономе што се дешавало. 

Крвави догађаји у Донбасу током осам година довели су такође до овога што се данас дешава. 

Државни преврат у Украјини коштао је САД 5 милијарди долара, што су признали и сами Американци, додао је Путин.

Источни и југоисточни део Украјине је одувек био проруски јер је у питању историјски руска земља.

"Одеса је такође руски град и то сви знају, али не, они измишљају некакве глупости", рекао је Путин, говорећи о историјским чињеницама које се данас мењају.

Проблем је у томе што су у својој основи Руси и Украјинци исти народ, те је ово што се данас дешава велика трагедија налик на грађански рат.

Проблеми су почели од државног преврата у Украјини 2014. године. До тада смо десетинама година покушавали да изградимо добре односе са Унијом, подсетио је Путин. 

Нормализација односа са ЕУ не зависи само од нас. Нисмо ми покварили односе, већ су нас покушали да одгурну у други план, рекао је Путин говорећи о односима са ЕУ.

Људи који су се доказали на фронту ће бити веома потребни нашим младим генерацијама и то у највећој мери, рекао је Путин, разговарајући са једним од бораца који се са фронта укључио да разговора са Путином.

То је сада нарочито изражено будући да смо на прекретници. Васпитавање омладине у духу патриотизма је изузетно важно, и ми тиме већ сада почињемо да се бавимо, појаснио је.

Више од 1.000 људи који су били на фронту и који су се вратили данас раде у школама, и својим личним примером уче децу и сведоче о ономе што се данас дешава, додао је Путин.

Сви који се данас са оружјем у рукама боре за Русију морају да имају апсолутно исте услове, поручио је Путин. 

Ако је потребно, увешћемо и измене у законе како би то било реализовано. 

Нема потребе за новим таласом мобилизације, нагласио је Путин.

412.000 људи смо планирали да мобилизујемо до краја године, а окупили смо чак 486.000 људи.

Око 1.500 људи сваког дана је спремно да иде на фронт и брани Русију, истакао је Путин, говорећи о великом броју Руса који се сами пријављују да иду у војску и бране отаџбину.

Укупно, на линији фронта се налази 617.000 људи.

Делимична мобилизација у Русији окупила је 300.000 људи за потребе војске. Наши момци одлично ратују, међу њима данас има чак 14 хероја Руске Федерације, нагласио је Путин.

Украјина је добила од Запада све што су јој обећали, ако не и више војне помоћи.

"Што се тиче демилитаризације, Украјина добија доста наоружања, које ће ускоро почети да понестаје. Испоручили су Кијеву све што су западне земље обећале да ће испоручити, па чак и више. Међутим, руска војска наставља да успешно уништава ово оружје", нагласио је руски председник.

Украјина данас готово и да ништа не производи, истакао је руски лидер. 

Украјина не жели да се договара, тако да смо били принуђени да се окренемо другим, војним мерама, рекао је Путин, говорећи о другом циљу Русије у зони СВО, а то је демилитаризација. 

"Русија никада није одбила преговоре са Украјином", подсетио је Путин.

Национални херој Украјине је Степан Бандера, подсетио је Путин, објашњавајући распрострањеност нацизма у Украјини. 

Такође, скренуо је пажњу на аплаудирање украјинском нацисти у канадском парламенту, чему је присуствовао и украјински лидер. 

Циљеви и задаци СВО су исти као и пре, потврдио је Путин.

Мир ће бити постигнут онда када постигнемо своје циљеве, појаснио је.

Желимо постићи демилитаризацију, денацификацију Украјине, а такође желимо да она буде војно неутрална земља, подсетио је председник Русије. 

У Русији такође региструјемо и пораст просечне дужине живота грађана. Данас, грађани Русије у просеку живе 74 године.

Наше компаније успешно враћају све кредите које су добиле од земаља или организација у иностранству.

Руски банкарски сектор је стабилан.

"Реалне плате ће порасти за осам одсто. Ово је минус инфлација. Разумем да неће сви имати ово, али у просеку за земљу ова статистика је тачна. Од 1. јануара повећање минималне зараде биће 18 одсто", указао је.

Реални расположиви доходак становника ће такође порасти.

Ниво незапослености сада износи 2,9 одсто, и тако никада није било у историји Русије. То је одлично постигнуће, нагласио је председник Русије.

Спољни дуг Русије се, такође, смањује.

Отвараћемо нова радна места, нагласио је руски лидер.

Нажалост, инфлација је порасла, али Централна банка се бави овом проблематиком. Успећемо да се вратимо циљаним бројкама. 

Главни показатељ, раст БДП, до краја године порашће више од 3 одсто, то је добар показатељ. Учинили смо добар корак напред.

"3,6 одсто је раст индустријске производње, док је раст у прерађивачкој индустрији - 7,6 одссто, а 10 одсто раст инвестиција у основни капитал", навео је.

Стабилност економског система Русије изненадила је не само стране земље, него и многе од нас, прокоментарисао је он.

Многи у свету су задивљени да руска економија није пропала упркос притисцима, потврдио је Путин. Економија Русије је у довољној мери стабилна да би земља могла да иде напред.

Финансијско-економски суверенитет је будућност сваке државе па и Русије, додао је руски лидер.

Јачање суверенитета земље претпоставља јачање њених одбрамбених способности, развој политичког система, бригу о грађанима и још неке аспекте, поручио је Путин.

За земљу као што је Русија њено постојање без суверенитета није могуће, ње у том случају неће бити, рекао је данас председник Русије.

"Русија не може да постоји без суверенитета - неће постојати у оном облику у којем је постојала хиљадама година. Реч је о јачању безбедности, јавног суверенитета, обезбеђивању права грађана и безбедности у сфери економије, технологије, развоју парламентаризма", истакао је руски лидер.