Русија

Песков: Русија спремна за преговоре са САД, али под нашим условима

Сједињене Државе знају да Украјина не може да победи у оружаном сукобу са Русијом, јер никада неће моћи да парира руским војним и економским потенцијалима, што сав отпор чини бескорисним, поручује портпарол Кремља
Песков: Русија спремна за преговоре са САД, али под нашим условима© Alexander Legky/Global Look Press

Што се тиче предстојећих избора у САД и питања кога би руски председник Владимир Путин више волео за америчког председника, одговор је оног који је "конструктивнији" према Русији и разуме важност дијалога, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за Ен-Би-Си њуз.

"Руски председник је спреман да сарађује са сваким ко ће разумети да од сада мора бити опрезнији са Русијом и да у обзир морају да се узму њене забринутости. Москва је отворена за преговоре са Вашингтоном, али под нашим условима", казао је Песков, одговарајући на питање да ли би Путин могао да сарађује са републиканским лидером и бившим председником Доналдом Трампом.

Трамп је раније похвалио Путинов стил вођења државе, за шта је оптужен да се приклања руском лидеру, а недавно је рекао да цени похвале руског председника о његовом плану да "реши рат у Украјини у року од 24 сата, ако буде поново изабран".

"Сумњам у Трампову тврдњу да ће окончати рат у Украјини у једном дану, јер је тај сукоб претешко решити тако лако", оценио је Песков.

САД знају да Украјина неће моћи да победи Русију

Песков је додао да Сједињене Државе одлично знају да Украјина не може да победи у оружаном сукобу са Русијом, казао је Песков.

"САД говоре Украјинцима: 'Идите и умрите. Не брините, ми ћемо вам дати довољно новца и оружја, али морате ићи у сукоб.' А одлично знају да не могу да победе", навео је портпарол Кремља.

Песков је оптужио САД и Запад за непотребно одуговлачење рата у Украјини и слање разних порука Кијеву о подршци коју ће добити, истакавши да је Америка снажно укључена у сукоб.

"То је хибридни рат, који заправо воде Сједињене Државе против Русије. Чак и ако се подршка Запада настави, Украјина никада неће моћи да парира руским војним и економским потенцијалима, што сав отпор чини бескорисним, а сигнали Вашингтона њеном руководству су контрадикторни", поручио је портпарол Кремља.

image