Русија

Герасимов: Контраофанзива пропала, за шест месеци Украјина изгубила 160.000 војника

Начелник Генералштаба каже да додатне испоруке западног наоружања кијевском режиму и увођење стратешких резерви у борбу нису промениле ситуацију на бојном пољу, већ су само повећале број губитака у украјинским јединицама
Герасимов: Контраофанзива пропала, за шест месеци Украјина изгубила 160.000 војникаwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Контраофанзива Украјине и њених савезника у НАТО-у, која је дуго најављивана је пропала, оценио је начелник Генералштаба Валериј Герасимов на брифингу за стране војне аташее о резултатима активности Министарства одбране Русије у 2023. години.

У протеклих шест месеци непријатељ је на свим правцима изгубио око 160 хиљада војника, више од 3.000 борбених оклопних возила, укључујући 766 тенкова, 121 авион, 23 хеликоптера, прецизира Герасимов.

Украјинска војска је отпочевши офанзиву 4. јуна, по цену колосалних губитака остварила једино мали напредак на запорошком правцу, неспособна да савлада чак ни тактичку одбрамбену зону руских трупа, додаје Герасимов.

"Додатне испоруке западног наоружања кијевском режиму и увођење стратешких резерви у борбу нису промениле ситуацију на бојном пољу, већ су само повећале број губитака у јединицама Оружаних снага Украјине", тврди Герасимов.

Руске трупе успешно спроводе активну одбрану, самоуверено држе положаје дуж целе линије фронта и непрестано шире зону контроле у ​​свим правцима, непријатељ је под сталном ватром, што га спречава да крене напред.

Руска војска храбро и одлучно делују у најтежим борбеним условима, истиче начелник Генералштаба.

Руским високопрецизним оружјем великог домета се свакодневно наноси штета одбрамбеним предузећима и критичним војним објектима непријатеља, укупно је погођено око 1.500 објеката, наводи Герасимов. Руски системи ПВО су током године уништиле преко 6.300 непријатељских ваздушних циљева, укључујући више од 4.600 дронова, више од 100 вођених пројектила "сторм шедоу", до 90 антирадарских ракета ХАРМ, као и 30 оперативно-тактичких ракета "точка-у" и више од 1.400 МЛРС граната, додаје.

Хибридни рат Запада против Русије

Криза у Украјини је кључни фактор у обликовању војно-политичке ситуације и на регионалном и на глобалном нивоу, истиче Герасимов и тврди да је у току хибридни прокси рат САД и њихових савезника против Руске Федерације који се води рукама украјинског народа.

Земље колективног Запада игнорисале су захтев Русије да се закључи споразум о међусобној безбедности и демонстративно су подржале неонацистички режим у Кијеву, који је покренуо уништавање руског говорног становништва Доњецке и Луганске Народне Републике, појашњава он.

Већ осам година Запад активно гради војни потенцијал украјинских оружаних снага, подстичући Кијев да насилно реши сукоб у Донбасу и изврши инвазију на полуострво Крим, додаје.

У тим условима Русија је била принуђена да покрене Специјалну војну операцију, појашњава начелник генералштаба.

image
VV inauguration
banner