Русија

Песков: Избори легитимни, Србија у стању да се избори са дестабилизацијом која долази споља

Избори су протекли у складу са прописима, није било прекршаја, те нема основа да се сумња у њихов легитимитет, поручује портпарол председника Русије Дмитриј Песков
Песков: Избори легитимни, Србија у стању да се избори са дестабилизацијом која долази споља© Tanjug/FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Јасно је да трећа лица споља покушавају да дестабилизују ситуацију у Републици Србији и изазову немире, каже данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући насилне протесте дела опозиције у Београду.

Посматрачи нису регистровали никаква одступања или прекршаје, што значи да не постоји основа да се сумња у легитимност избора, додаје он, и подвлачи да је сигуран да је руководство Србије у стању да предузме све неопходне мере како би осигурало безбедност у земљи.

Такође, он истиче да се Русија не меша у унутрашње послове суверених земаља. 

"Све што се дешава је искључиво унутрашња ствар Србије. Србија има легално, легитимно руководство, које је, по нашем уверењу, способно да предузме све неопходне мере. Никада се нисмо мешали и нећемо се мешати у ничије унутрашње ствари, посебно савезничке и партнерске Србије. Обједињује нас заједничко историјско и културно наслеђе, веома пажљиво се односимо према нашим односима и веома их ценимо".

О ситуацији у Србији, осим Кремља, говорили су данас и из Министарства спољних послова Русије, али и амбасадор Руске Федерације у Београду. Боцан-Харченко је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, изјавио да се протести дешавају због тога што власт не жели да уведе санкције Русији, као и због става Вучића о КиМ. Председник Србије, како је навео амбасадор, има чврст став, што "Запад јако нервира", те се због тога и ради на томе да се на власт доведе опозиција.  

image