Западни шпијуни би да краду руске војне технологије

Случајева шпијунаже има у сваком тренутку

Западне земље покушавају да украду војну технологију Москве, а мотре и на стручњаке из индустрије, каже руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров.

Мантуров је, упитан да ли је било случајева индустријске шпијунаже од стране "непријатељских земаља" док Русија појачава производњу у области одбране, за "РИА Новости" рекао да је "тога било у сваком тренутку".

"То се дешава данас и дешаваће се сутра. Постоји активан лов не само на перспективна истраживања, податке и параметре нашег оружја, већ и на наше специјалисте који су посебно вредни. То није само питање шпијунаже. Верујем да сте видели медијске извештаје да је ФСБ спречио атентат на једног од највиших менаџера једне одбрамбене компаније", рекао је министар.

Главна руска државна безбедносна агенција саопштила је прошле недеље да су њени агенти ухапсили руског држављанина који је добио задатак од "украјинске терористичке организације" да убије менаџера одбрамбене индустрије у централном делу земље, подсећа РТ.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је раније овог месеца да је земља подвргнута "невиђеном" наоружавању, пошто је производња тенкова, дронова и другог оружја и муниције драстично порасла откако је Москва прошле године покренула своју војну операцију у Украјини. 

Према Шојгуовим речима, индустрија је модернизовала више од 100 типова наоружања и војне опреме. Оружје, за које су раније биле потребне године да се развије и тестира, сада се уводи у војску за неколико месеци, рекао је он.