Русија

Кијев спрема провокацију: Употребиће хемијско оружје како би лажно оптужио Русију

Служба безбедности Украјине активно је укључена у припрему нових провокација, а увукла је у сарадњу украјинску компанију "Реалаб" са седиштем у Кијеву, специјализовану за увоз хемијских реагенса и прекурсора, напомиње портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Кијев спрема провокацију: Употребиће хемијско оружје како би лажно оптужио Русију© Chris J Ratcliffe/Getty Images

Кијев је планирао да употреби токсичне супстанце како би оптужио Русију да наводно користи хемијско оружје, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"О Бучи нема ништа: ни имена, ни датума рођења, ни података о пасошу, они једноставно не постоје. Нису постојали, јер је све то била провокација. Суочен са све већим замором света од Украјине и смањењем финансијске и војне помоћи са Запада, кијевски режим спреман је да организује још једну антируску провокацију употребом токсичних супстанци западне производње", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Захарова је истакла да је циљ да се потом у структурама УН и светским медијима покрене нова кампања оптуживања Русије за наводно коришћење хемијског оружја.

Како је навела, према доступним информацијама, Службa безбедности Украјине (СБУ) активно је укључена у припрему такве провокације и "увукли су у сарадњу" украјинску компанију "Реалаб" са седиштем у Кијеву, специјализовану за увоз хемијских реагенса и прекурсора.

Према њеним речима, преко тог предузећа недавно је у Немачкој купљена "мала серија" триетаноламина и једињења натријума које садржи азот, које производи америчка корпорација "Хонеивел рисрч хемикалс".

"Једињења натријума која садрже азот су веома токсична, а њихово штетно дејство је слично цијаниду", прецизирала је.

Захарова је додала да, по мишљењу руских експерата, те хемикалије СБУ може да користи за производњу бојних отрова за извођење провокативне акције ограниченог обима у зони деловања руских трупа.

image