Русија

Руски тенкови отпорни на дронове и ракете – док се "леопарди" ваљају у блату

Унапређена верзија Т-80БВМ има много бољи систем веза, даје сигнал на удаљености до десет километара који се не губи, има нови систем заштите који може да издрже ударце ФПВ дронова и противтенковских вођених ракета
Руски тенкови отпорни на дронове и ракете – док се "леопарди" ваљају у блатуGetty © John Moore

Јединице Оружаних снага Русије по први пут користе модернизоване руске тенкове Т-80БВМ на запорошком правцу, казао је командант руске тенковске јединице која се бори у том делу фонта у зони Специјалне војне операције.

На возилу је побољшано неколико карактеристика које га чине веома ефикасним на бојном пољу, рекао је командант. Тенк је опремљен новим комуникационим системом који обезбеђује поуздан сигнал на удаљености до десет километара, а добио је и бољу заштиту, појаснио је он.

"Добили смо суштински ново возило. Тенк има потпуно нови комуникациони систем. Не губимо га, ради одлично, звук му је квалитетан, јасан, нема сметњи", навео је командант тенковске јединице.

Потпуно нови систем заштите на тенку и уграђени додатни оклопни модули могу да издрже ударце ФПВ дронова и противтенковских вођених ракета, истакао је командант.

Модернизовани руски тенк је, како каже, далеко поузданији и много лакше се креће на терену у односу на немачке "леопарде".

"Непријатељски 'леопарди' стално упадају у блато. Често из хеликоптера гледамо како их извлаче. Наша машина не стрепи ни од блата ни од бљузгавице – прелеће све рупе", навео је командант.

Руске тенковске јединице, како је истакао, делују у свим временским приликама, подржавају пешадију и дејствују по укрпљењима без икаквих сметњи.

image