Зеленски: Украјинци који су ван земље треба да се врате и иду на фронт

Ако сте у иностранству, узраста сте који подлеже војној регрутацији а нисте на фронту и не плаћате порез, притом сте отишли мимо закона – онда имам нека питања за вас, поручуио је украјински председник својим суграђанима

Председник Украјине Владимир Зеленски сматра да сви Украјинци који подлежу мобилизацији треба да буду у својој држави и да јој помогну, а не да беже за иностранство, преноси "Страна.уа".

"Ако сте у иностранству, узраста сте који подлеже војној регрутацији а нисте на фронту и не плаћате порез, притом сте отишли мимо закона – онда имам нека питања за вас", одговарио је Зеленски на питање да ли Естонија треба да шаље регруте у Украјину. 

Додао је да, ако су узраста који подлеже регрутовању, онда би требало да помогну Украјини. О војно способним или неспособним ништа није говорио, што може да значи да су признања украјинске војске да их на фронт шаљу упркос физичким недостацима истинита.

Украјински министар одбране Рустем Умеров је прошлог месеца рекао да жели да мобилише грађане који су побегли из земље и да сви мушкарци који живе у иностранству старости од 25 до 60 година морају да добију позив да се појаве у канцеларији за запошљавање.

Његове речи покушао је да ублажи, а у ствари оповргне, представник украјинског војног ресора Иларион Пављук рекавши да се наводно ради о "потреби да се Украјинцима у иностранству пренесе колико им је важно да оду у војску".

Кијевске власти су крајем прошле године унеле у Врховну Раду предлог закона о мобилизацији. Њиме се, између осталог, предлаже укидање служења војног рока, укидање изузећа за инвалиде треће групе, да имају лекарски преглед и да се одазову позиву у назначено време и место.