Лавров и Абдолахијан осудили напад Вашингтона и Лондона на Јемен

Русија и Иран се залажу и за хитан прекид ватре у Појасу Газе и несметано слање хуманитарне помоћи енклави, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и његов колега из Ирана Хосеин Амир Абдолахијан су најоштрије осудили масовне ударе САД, Велике Британије и њихових савезника на територију Јемена.

Лавров и Абдолахијан су данас разговарали телефоном о растућим тензијама на Блиском истоку, преноси руско Министарство спољних послова.

Русија и Иран се залажу за хитан прекид ватре у Појасу Газе и несметано слање хуманитарне помоћи енклави, како би се угроженом цивилном становништву хитно пружила неопходна подршка.

Како наводи руско Министарство спољних послова, у припреми је "велики" међудржавни споразум између Руске Федерације и Исламске Републике Иран.

"Министри су истакли сталну међусобну посвећеност основним принципима руско-иранских односа, укључујући безусловно поштовање суверенитета, територијалног интегритета и других принципа Повеље УН", наводи се у саопштењу, уз напомену да ће управо то бити потврђено у поменутом споразуму.

Министри су разговарали и о низу практичних питања билатералне сарадње у трговинској, економској, транспортној, логистичкој и другим областима. Током телефонског разговора је било речи и о даљим контактима и координацији на свим нивоима.

И руски министар одбране Сергеј Шојгу је разговарао са својим колегом из Ирана, бригадним генералом Мохамедом Аштијанијем о актуелним питањима војне и војно-техничке сарадње, а било је речи и о питањима регионалне безбедности, саопштило је руско Министарство одбране.

Шојгу је истакао да Москва и Техеран доследно повећавају заједничке напоре у интересу изградње заиста равноправног мултиполарног света.

Телефонски разговор протекао је у пријатељској атмосфери и представља још један корак у јачању стратешких односа две државе, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.