Антонов о односу Москве и Вашингтона: Клацкалица на ивици амбиса

Руски амбасадор у Америци говорио је о развоју односа РФ и САД, украјинској кризи и ономе што Кремљ може да уради ако Запад украде замрзнуту руску имовину

Владајући кругови Америке на Специјалну војну операцију у Украјини гледају као на изазов једнополарном свету који предводи Вашингтон, и зато улажу све напоре да спасу светски поредак који је другима штетан, али њима користан, рекао је руски амбасадор у Америци Анатолиј Антонов.

Таква политика је за кратке стазе, додао је он.

"Људи овде још не схватају да демонизација Русије онемогућава превазилажење бројних глобалних изазова са којима се човечанство суочава", приметио је Антонов.

Руско-амерички односи балансирају на ивици амбиса, наставили су да деградирају у претходној години која је била изузетно напета, а америчка администрација је постала све деструктивнија и непредвидљивија, додао је амбасадор.

У децембру је двадесетак запослених било приморано да напусти руско дипломатско представништво у Америци, додао је он. Међутим, упркос тешким условима рада и дубоко укорењеној русофобији у Вашингтону, руска амбасада је настојала да одржи контакте са Белом кућом и Стејт департментом, додао је Антонов.

Непостојање контаката двеју држава које су нуклеарне силе и сталне чланице Савета безбедности УН не одговара тежњама не само руског и америчког народа, већ и читавог човечанства, нагласио је.

Руска дипломатска мисија планира да у години која је почела настави да заступа националне интересе Русије, бори се против русофобије и демантује митове о наводној претњи која долази из Москве, истакао је Антонов.

Да ли је Америка променила став по питању Украјине?

Не постоје непремостиве несугласице о Украјини унутар америчке политичке елите, демократе и конзервативце у Капитолу ће уочи избора да уједини идеја о наношењу "стратешког пораза" Русији, указао је руски амбасадор.

"САД остају привржене својој политици и покушајима слабљења наше земље и подривања нашег војног и економског потенцијала", навео је.

Вашингтон није у стању да постигне оно што жели, истакао је Антонов. "Све су покушали. Слали више милијарди финансијске помоћи и испоручивали оружје, потрошили су колосалне количине новца, а резултата нема", навео је.

Притом, Американци су довели у сумњу успех њихове војне технике у поређењу са руском, а њихови страхови су се показали као потпуно оправдани.

"Специјална војна операција у Украјини је убедљиво доказала да 'абрамси' и 'бредлији' не могу да промене ситуацију на фронту. Русе не можете сломити, јер они бране слободу и независност своје Отаџбине", закључио је.

Шта може Русија ако Запад заиста узме замрзнуту имовину?

Америка заиста разматра конфискацију руске суверене имовине, акције Беле куће су у том погледу тешко предвидљиве, али једно је јасно – крађа руских средстава може да доведе до значајних проблема за позицију долара, навео је руски амбасадор.

И амерички аналитичари отворено признају да су претње Вашингтона да ће одузети руску државну имовину пре свега покушај да се Европљани натерају на одлучније кораке, рекао је Антонов.

Такође, Запад не би желео да се озбиљно замери земљама у развоју, за које би конфискација стране имовине постала опасан преседан, навео је амбасадор.

"Ако Вашингтон и његови сателити ипак одлуче да украду наше државне резерве, уверавам вас –  Русија неће оставити такав напад без снажног и провереног одговора. Бићемо принуђени да делујемо симетрично", закључио је амбасадор.