Русија

Лавров: Оправдања САД због бомбардовања Јемена су жалосна

Без палестинске државе Израел неће моћи да живи у сигурности, истиче шеф руске дипломатије
Лавров: Оправдања САД због бомбардовања Јемена су жалосна© Tanjug/AP Photo

Русија је више пута говорила о томе да су САД заједно са Енглезима и неким другим савезницима прекршили све могуће норме међународног права, укључујући и документе УН, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући ситуацију на Блиском истоку. 

Лавров је поручио да САД нису добиле одобрење Уједињених нација за нападе по Јемену.

"Нико није одобрио да дође до напада на Јемен, као што ни много раније, 2011, није добијено одобрење за напад по Либији, коју су растурили и од чега она још не може да се опорави. Оправдања која се могу чути из Вашингтона су врло жалосна", оценио је шеф руске дипломатије.

Ирак, такође, одавно жели да Американци напусте његову територију, што исто указује на то да није истина оно што је рекао амерички државни секретар Ентони Блинкен да земље Блиског истока, наводно, желе да Вашингтон има улогу главног играча у том региону, напоменуо је руски министар спољних послова. 

Када је реч о палестинско-израелском конфликту, министар подсећа да је Вашингтон и ту умешао прсте: САД су монополизовали читав процес преговора, који је раније укључивао више страна и десило се шта се десило. 

Џејк Саливан, саветник за националну безбедност САД председника Џозефа Бајдена, недавно је изјавио како на Блиском истоку никада није било тако мирно као сад, а свега месец дана након тога дошло је до ескалације сукоба, подсетио је Лавров, указујући на лошу политику коју САД води у том региону. 

Шеф руске дипломатије додаје и да је неопходно да се коначно формира обећана палестинска држава, у складу са документима УН, која би у миру постојала са Израелом. 

Уколико ова држава не буде била формирана, Палестинци ће бити незадовољни и преносити то осећање будућим генерацијама, упозорава Лавров.

У Појасу Газе омладина расте свесна да палестинска држава обећана пре 70 година не само да није формирана, него и шансе за њен настанак постају све мање. На ово се мора ставити тачка стварањем палестинске државе и ја се надам да ће то схватити и Израел, поручио је шеф руске дипломатије. 

Без палестинске државе Израел неће моћи да живи у сигурности, појаснио је. 

Додао је и да је Москва веровала да ће Израел, као једна демократска држава каквом се представља, демократски одговорити на догађаје од 7. октобра 2023, али, истиче и да је, ако се узме у обзир како се понашају Лондон и Вашингтон, који за себе исто тврде да су демократске земље, данас тешко утврдити "шта је дозвољено у демократији". 

Подсетио је и да су на Западу неки званичници говорили да у Палестини не живе људи већ животиње, а то, како каже, подсећа на изјаве украјинских политичара да у Донбасу не живе људи и да Русе треба физички истребити.

Коначне одлуке о сукобима би требало да доносе регионалне играчи, који живе на том простору, закључује шеф руске дипломатије, и подвлачи да, када је реч о палестинско-израелском конфликту, овај сукоб може бити решен само путем директног дијалога између завађених страна.

image