Русија

Захарова о Пакистану и Ирану: Тужно је што се то дешава између пријатељских земаља

Неопходно је да се било које антитерористичке акције, које се спроводе ван територије суверене државе, изводе у договору и координацији са властима укључене државе, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о Пакистану и Ирану: Тужно је што се то дешава између пријатељских земаља© Tanjug/AP Photo/Anjum Naveed

Русија је забринута због растућих тензија због ситуације у иранско-пакистанском пограничном региону последњих дана и позива стране на максималну уздржаност и решавање новонасталих питања искључиво политичким и дипломатским методама, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Неопходно је да се било које антитерористичке акције које се спроводе ван територије суверене државе изводе у договору и координацији са властима укључене државе, истакла је Захарова, коментаришући Пакистански удар на позиције наводних терориста у иранским југоисточним провинцијама Систан и Балуџистан.

Тужно је што се то дешава између пријатељских земаља ШОС-а са којима Русија развија партнерство, додала је Захарова, наводи се на сајту руског Министарства. 

"Даље заоштравање ситуације иде у прилог само онима који нису заинтересовани за мир, стабилност и безбедност у региону", закључила је она.

Русија се нада да ће Иран и Пакистан ускоро да пронађу начин да реше своје несугласице у духу традиционалног добросуседства, и да ће успети да уклоне терористичке претње које долазе са њихових територија.

Са своје стране, Русија је спремна да сарађује у борби против међународног тероризма у свим његовим облицима и манифестацијама, нагласила је.

У ноћи између 17. и 18. јануара Оружане снаге Пакистана извршиле су ракетне и ваздушне ударе по територији Ирана, као одговор на пређашње иранске нападе балистичким ракетама на базе терористичких група у Пакистану.

Док Техеран наводи да су жртве пакистанских удара углавном били цивили, међу којима има и жена и деце, Исламабад тврди да је једна од примарних мета њиховог напада била терористичка организација "Ослободилачка војска Белуџистана" (Balochistan Liberation Army, БЛА).

image