Руска Дума пита парламент Француске: Знате ли да вам војници, као плаћеници, гину у Украјини?

С обзиром да је у Француској плаћеничка активност забрањена законом, намеће се питање Паризу да ли неко, свесно, кршећи закон, шаље војнике да се боре на страни кијевског режима

Руска дума планира да пошаље допис парламенту у Паризу и званично упита да ли посланици знају да се француски плаћеници боре на страни Украјине. Тај допис ће уследити након што је руска војска у зони Специјалне војне операције у Харкову ликвидирала француске војнике који су се борили на страни Украјине, иако је у Француској плаћеничка активност забрањена законом.

Елиминисано је више од 60 плаћеника који су се борили на страни Оружаних снага Украјине, а испоставило се да се ради о француским држављанима, навео је председник руске Думе Вјачеслав Володин на Телеграму

"Важно нам је да знамо да ли су у парламенту Француске свесни да неко, кршећи закон, шаље војнике да се боре у Украјини", истакао је Володин.

Постоје различите етапе у историји руско-француских односа, навео је он и подсетио да су се у једном периоду "наше деде и прадеде заједно борили против фашизма".

"Али данас, како се испоставило, француски плаћеници гину за нацистички режим у Украјини. Да ли француски грађани и посланици, који заступају њихове интересе, знају за ово?", нагласио је.

На следећем пленарном заседању Државна дума ће размотрити апел француском парламенту са наведеним питањима, а из истог разлога јуче је амбасадор Француске у Москви позван у Министарство спољних послова Русије.