Борба за наталитет: Шта Русији доноси година породице

Русија, као и многе друге земље, има проблема са наталитетом. Међутим, за разлику од низа држава Москва сваке године уводи додатне мере за вишечлане породице које су сада добиле посебан статус

Текућа година у Русији је, према указу председника Владимира Путина, година породице, а посебна пажња је посвећена родитељима са више деце који су добили посебан статус, а држава ће им обезбедити многе повољности. 

Руски лидер је 22. новембра 2023. потписао документ којим је прописано да ће 2024. година бити година породице. Ова одлука, како се наводи у документу, има за циљ "заштиту породице и очување традиционалних вредности".

За само два месеца породице са троје и више деце у Русији су добиле посебан статус који ће важити у свим деловима земље.  

"Узимајући у обзир важну улогу породице у развоју државе и друштва, наређујем: да се у Русији утврди да је вишедетна породица - породица са троје или више деце, чији се статус утврђује на неодређено време", наводи се у тексту указа.

Социјална подршка која је предвиђена овим документом не би требало да утиче на евентуално смањење досадашње помоћи вишечланим породицама које имају такав статус у складу са  законодавством конститутивних субјеката Руске Федерације.

"Велика породица је ослонац једне државе. Породица генерално, али велика породица поготово. Зашто је велика породица толико важна? Ви то знате боље од мене. Јер се у њој (породици) усвајају основни људски квалитети: поштовање према старијима, љубав и брига за млађе, труд... То су традиционалне вредности о којима стално причамо и које подржавамо", изјавио је Владимир Путин.

Ове мере су биле неопходне јер је број породица, које су добиле треће дете током последњих пет година, порастао за 11,5%. Укупан број породица са троје или више деце износи 2,3 милиона.

За децу подршка, за мајке превремена пензија

Владимир Путин је објединио све мере за подршку великим породицама у једном декрету, чинећи их обавезним за све.

У документу који је потписао Путин пише:

Породице са троје и више деце сматрају се вишедетним породицама, а овај статус се додељује трајно.

Социјална подршка се пружа док најстарије дете не напуни 18 година (односно 23 године ако дете има високо образовање).

Многочланим породицама се гарантују: исплате и накнаде за рођење деце; превремено додељивање пензија женама које су родиле троје деце или више; стручно оспособљавање  родитеља како би имали квалитетно запошљавање; право на бесплатан улаз у музеје и паркове.

Влади је наложено да изради јединствен сертификат за вишедетну породицу за целу земљу.

Све вишечлане породице биће сакупљене у једну базу података како би региони могли да имају податке о свима и да им пруже приоритетну социјалну помоћ.

Локалне власти имају задатак да им помогну да воде сопствени бизнис. Поред тога, званичници би требало да подрже предузетнике који желе да подрже велике породице.

Бесплатни лекови, ђачке униформе и ужина  

Председник Русије је након потписивања указа дао гувернерима препоруке о додатној помоћи породицама са више деце, а то ће бити циљ коме би локалне власти требало да теже.

Међутим, не постоји казна за непоштовање препоруке. 

Препоручено је да се обезбеде:

1. Бесплатни лекови на рецепт за децу млађу од шест година.

2. Свим школарцима омогућити бесплатно путовање у јавном превозу. Посебно је напоменуто да таксији нису укључени овде.

3. Препоручује се да се свим ученицима и студентима обезбеди бесплатна храна.

4. Деца морају добити школску униформу и спортску опрему неопходну за физичко васпитање.

5. Гувернерима се препоручује да великим породицама дају попуст од 30% на рачуне за комуналије.

6. Властима у регионима се препоручује да овим породицама дају парцеле у близини важних инфраструктурних објеката.

На крају уредбе се наводи да локални званичници имају право да прошире концепт "велике породице" у складу са специфичностима региона у којима живе. Не треба сумњати да ће већина ових мера бити уведена као обавезна у борби за наталитет. 

Како је нагласио председник, још много тога треба да се уради. Према његовим речима, држава ће моћи да сматра да је испунила свој задатак тек када не буду потребни посебни програми, већ ће економски организам и социјална сфера једноставно радити.