Русија

"Епл" платио Русији казну од 13,5 милиона долара

Крајем 2022. године компанија је напустила седиште у центру Москве, иако два "Еплова" правна лица и даље раде у Русији
"Епл" платио Русији казну од 13,5 милиона долараGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Компанија "Епл" платила је руској влади антимонополску казну у износу од 1,2 милијарде рубаља (13,5 милиона долара) након одлуке Федералне антимонополске службе (ФАС) у новембру.

Наиме, "Епл" је прекршио руско антимонополско законодавство у јулу 2022. године тако што је забранио апликацијама да обавесте кориснике о опцијама за куповину изван њиховог "Епл стора". 

Технолошки гигант је раније платио казну од 906 милиона рубаља (10,1 милион долара) у Русији у оквиру тужбе коју је 2020. поднела руска компанија за сајбер безбедност "Касперски лаб". Компанија је проглашена кривом за ограничавање конкуренције у својој продавници апликација након што је, како се наводи, неправедно одбила програм родитељске контроле компаније "Касперски Лаб".

ФАС је 2022. године донео сличне одлуке поводом "Гугла", који је, такође, оптужен за кршење антимонополских закона системом наплате "Гугл плеј" сервиса. Међутим, "Гугл" се на крају придржавао захтева регулатора и прилагодио своју политику тако да буде у складу са руским законодавством.

"Епл" се раније придружио низу великих западних технолошких компанија које су одлучиле да или смање своје присуство у Русији или се повуку са руског тржишта, усред притиска међународних санкција због војне операције у Украјини. Компанија је зауставила продају својих производа у Русији 2022. године, али "Епл стор" и неке претплатничке услуге и даље раде.   

Крајем 2022. мултинационална компанија је напустила седиште у центру Москве, иако два "Еплова" правна лица и даље раде у Русији. Корпорација је уклонила апликације неколико руских медија и санкционисаних руских банака из своје продавнице. 

Такође, 2022. године, руско Министарство трговине је дало дозволу да се производи компаније "Епл" увезу у Русију из других држава. Потрошачи у Русији тако могу лако да приступе најновијим паметним телефонима, таблетима и лаптоповима увезеним преко трећих земаља као што су Турска, УАЕ и бивших совјетских држава.

image