Путин индијском руководству честитао Дан Републике: Ценимо наше привилеговано стратешко партнерство

Индија је постигла импресивне успехе у друштвено-економским, научним, техничким и другим областима и ужива заслужен престиж на светској сцени, навео је руски председник

Руски председник Владимир Путин честитао је председнику Индије Драупадију Мурму и премијеру те земље Нарендру Модију национални празник - Дан Републике, напомињући да Русија цени своје привилеговано стратешко партнерство са Индијом.

"Поштовани господине Председниче, поштовани господине премијеру, примите моје искрене честитке поводом државног празника – Дана Републике. Ценимо односе привилегованог стратешког партнерства између наших држава. Уверен сам да ћемо заједничким напорима наставити да систематски повећавамо конструктивну руско-индијску сарадњу у различитим областима", наводи се у писму председника објављеном на сајту Кремља.

Руски председник је додао да то у потпуности задовољава интересе "њихових пријатељских народа и да је у складу са јачањем безбедности и стабилности на регионалном и глобалном нивоу".

Путин је нагласио да је Индија постигла импресивне успехе у друштвено-економским, научним, техничким и другим областима, ужива заслужен престиж на светској сцени и да је активно укључена у решавање најважнијих питања на међународној агенди. 

Он је председнику и премијеру Републике пожелео добро здравље и успех, а свим грађанима Индије благостање и просперитет.

Индија је 15. августа 1947. стекла независност од Велике Британије, а 26. јануара 1950. године ступио је на снагу устав земље којим је проглашена републиком. 

Од тада се сваке године обележава Дан Републике, а у Њу Делхију се одржава војна парада. Датум је изабран јер је 26. јануара 1930. године странка Индијски национални конгрес званично прогласила декларацију борбе за потпуну независност Индије од Британске империје.