Русија: Тврдње да ћемо напасти НАТО су пропаганда

Сврха неистинитих тврдњи које пласира Запад је да се јавно мњење припреми за нове кораке који ће водити додатној ескалацији у Европи

Тешко је не приметити шта се у италијанским медијима пише о Русији и њеним наводним плановима да нападне НАТО, поручује амбасада Русије у Италији, коментаришући наслове попут "Путин може напасти Европу 2024. године", "Русија се спрема за нуклеарни рат", "Русија ће ући у рат са Европом за три године" које објављују тамошњи медији. 

Амбасада истиче да је пласирање оваквог садржаја, "без позивања на ауторитативне изворе и алтернативна гледишта", "намерни и систематски покушај промене свести, покушај манипулације и контроле понашања" како би се постигла жељена реакција.

То је пропаганда, и због ње ће се било какав информациони повод из Русије тумачити и пласирати кроз призму "припреме Русије да нападне НАТО", подсећају из руског дипломатског представништва. 

"Сврха оваквог информационог напада Запада је потпуно јасна – распиривање новог таласа антируске хистерије и припрема, 'подгревање' јавног мњења за предузимање неких нових корака ка војној ескалацији и ескалацији ситуације на европском континенту".

Највеће НАТО вежбе до сада "Непоколебљив бранилац 2024" већ су почеле и у њима учествује 90.000 војника, додају из амбасаде и упозоравају да су оне "усмерене против Русије" - "та чињеница се више не крије".

"Није ли боље обратити пажњу на речи руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, изречене 24. јануара 2024. на конференцији за медије након састанка Савета безбедности УН, који је посаветовао да се почне размишљати о новом систему међународне безбедности на европском континенту?", закључује амбасада Русије у Италији.