Русија

Украјинци у страху од руских добровољаца: "Долазе у батаљонима"

Становници Украјине престали су да долазе у центре за регрутацију, па је одлучено да се уведе присилна мобилизација, наводи пензионисани украјински обавештајац
Украјинци у страху од руских добровољаца: "Долазе у батаљонима"Getty © Sean Gallup

У Русији за разлику од Украјине, има добровољаца који желе да служе у зони специјалне војне операције, изјавио је пензионисани пуковник СБУ Олег Стариков, преноси ТАСС.

"Наше комшије на северу немају проблем са добровољцима. Код њих се пријављује 600 људи дневно, то је читав батаљон који дође и добровољно ступи у службу. Ово довољно говори о нивоу професионализма тих људи", пожалио се пензионисани украјински официр.

Стариков додаје да Украјина није успела да оствари сличан прилив добровољаца у сопствене оружане снаге и позвао посланике Врховне раде да се сами пријаве за службу у јуришним јединицама, како би дали добар пример осталим грађанима.

"Становници Украјине престали су да долазе у центре за регрутацију, па је одлучено да се уведе присилна мобилизација, али људи не желе да бране своју државу", закључио је он.

Због недостатка добровољаца, режим у Кијеву се поново окреће присилној мобилизацији и планира да спроведе још један талас, због чега је и направљен нацрт новог закона који ће регулисати ово питање.

Нови закон о мобилизацији, који је предложила украјинска влада, предат је Ради на разматрање 30. јануара. Тамошњи медији пренели су да ће на основу новог закона сви војни обвезници бити обавезни да се у року од 60 дана пријаве у регрутационе центре, где ће им бити проверена документа.

Такође, Министарство одбране Украјине најавило је да новим законом неће бити уведена мобилизација људи са инвалидитетом и неће укидати слободу кретања без дозволе регрутационих центара. Према наводима министарства, нови закон ће јасно дефинисати временски период службе за мобилисаних, али за сада није прецизирано колико ће он трајати.

image