Русија

Медведев о НАТО вежбама: Конвулзија млитавих западних мишића

Ако је Алијанса већ одлучила да организује вежбе таквих размера, онда значи да се они реално нечега боје, каже заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Медведев о НАТО вежбама: Конвулзија млитавих западних мишићаGetty © Lennart Preiss / Stringer

Велике НАТО вежбе су опасна игра са ватром, рекао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући вежбе "Стедфаст дифендер 2024", у којима учествује око 90.000 војника. 

Медведев је оценио да, иако НАТО није директно навео против кога се спрема већ је само било речено да се "разрађују одбрамбени планови и планови одвраћања потенцијалне агресије од стране најближих противника", зна се, како је рекао, због кога се вежбе покрећу: 

"Савршено је очигледно да је та конвулзија млитавих западних мишића упозорење управо Русији."

"Као, зар не би требало да припретимо Русији и покажемо руском јежу дебело трансродно европско дупе", сликовито је, између осталог, прокоментарисао Медведев. 

Поручио је и да су последње вежбе Алијансе још један покушај НАТО-а да уплаши Русију, будући да се ради о највећим војним вежбама од Хладног рата.  

Ако је Алијанса већ одлучила да организује вежбе таквих размера, онда значи да се они реално нечега боје, додао је и истакао да Русија не планира да нападне ни једну земљу НАТО-а.

Ипак, нагласио је да ће Москва бити спремна да одговори уколико нека од тих земаља посегне на њену целовитост:

"То ће значити само једно – велики рат, од којег НАТО више неће побећи."

У том контексту упозорио је да ће свака држава која дозволи украјинским снагама да користи њене аеродроме постати легитимна мета за Русију.

Исто то ће се, како каже, десити и са свим оним земљама које стационирају своје трупе заједно са украјинским неонацистима, закључио је Медведев. 

image