Русија

Песков: Не могу да кажем да ли ће Такер Карлсон интервјуисати Путина

Портпарол Кремља прокоментарисао је дебате о формирању европског војног савеза без САД, посету америчког новинара Русији, противзаконито одузимање руске имовине на Западу и апад украјинске војске на пекару у Лисичанску
Песков: Не могу да кажем да ли ће Такер Карлсон интервјуисати Путинаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Идеја формирања европског војног савеза без САД није нова, постоји већ деценијама, али Европи још увек није пошло за руком да се осамостали, указао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Европа је и даље орјентисана према НАТО блоку, рекао је Песков.

Дебате од формирању европског војног блока с времена на време оживе, па онда поново оду у заборав, додао је и нагласио да Москва помно прати ситуацију.

Коментаришући посету америчког новинара Такера Карлсона Москви и да ли ће бити интервјуа са руским председником, Песков каже да за сада нема шта да каже и да Кремљ подржава рад страних новинара у Русији.

"Много страних новинара свакодневно долази у Русију, и многи настављају да раде овде. Подржавамо то", рекао је и додао да ће јавност ће бити информисана на време о евентуалном разговору Карлсона и Путина. 

Амерички медији пишу да је бивши новинар "Фокс њуза" дошао у Москву да интервјуише руског председника Владимира Путина. Коментаришући ове наводе, Карлсон је рекао да су амерички медији "стварно луди".

Песков се осврнуо и на конфискацију руске имовине наводећи да би противзаконито одузимање руске имовине могло да уништи глобални финансијски систем.

"Русија ће се жалити на ту одлуку", рекао је Песков коментаришући текст "Фајненшел тајмса" да се планира издавање обвезница на основу замрзнуте руске имовине.

"У питању је само писање медија. Треба сачекати званичне информације. Они који се усуде да донесу такву одлуку ће се суочити са дугим годинама судских тужби", нагласио је портпарол Кремља.

Украјинско гранатирање пекаре у Лисичанску је монструозни терористички акт, Специјална војна операција ће бити настављена, нагласио је Песков.

"Наставак напада на цивилну инфраструктуру, у овом случају на пекару, представљају монструозни терористички акт, број жртава говори о монструозности напада", рекао је Песков новинарима.

Украјинске трупе су у суботу, 3. фебруара, гранатирале пекару у Лисичанску. Број умрлих, према последњим подацима, порастао је на 28, међу њима су трудница и петогодишње дете.

image