Москва поднела захтев Отави за изручење нацисте Хунке

Руски амбасадор у Отави Олег Степанов казао је да су канадске власти обећале да ће размотрити могућност изручења Јарослава Хунке Русији, напоменувши да још нема одговора из Министарства правде

Русија је канадским властима поднела захтев за изручење бившег есесовца Јарослава Хунке, коме је канадски парламент аплаудирао, рекао је руски амбасадор у Отави Олег Степанов за "РИА Новости".

"Захтев за изручење нацистичког послушника поднет је надлежним канадским властима", казао је Степанов и додао да захтев обухвата обимну документацију.

Руски амбасадор је указао да су канадске власти обећале да ће размотрити могућност изручења Хунке Русији, напоменувши да, упркос свим уверавањима, "још нема одговора из Министарства правде и других ресора".

Хунку је претходно Истражни комитет Русије оптужио за геноцид над цивилима у СССР-у током Великог отаџбинског рата.

Како се наводи, истражитељи дошли до докумената уз помоћ којих су утврдили локације и борбе 14. СС добровољачке пешадијске дивизије "Галиција", који је настао у априлу 1943. одлуком Хитлера, када су регрутовани украјински добровољци. 

Крајем септембра, украјински председник  Владимир Зеленски посетио је канадски парламент, у који је, између осталих, позван и 98-годишњи Хунка, који је представљен као "украјинско-канадски ветеран Другог светског рата, који се борио за независност Украјине против Руса". 

Публика га је дочекала овацијама. Скандал је избио када је постало јасно да се Хунка борио у саставу Галиције.